Ondřej Konrád: Domácí horká půda pro Michala Haška

1. listopad 2013

Zatímco se čtveřice sociálně demokratických účastníků tajné povolební schůzky s prezidentem, Michal Hašek, Milan Chovanec, Zdeněk Škromach a Jeroným Tejc doposud jen omlouvá spolustranníkům i veřejnosti a smiřuje se s tím, že nedosáhne na ministerská křesla v případné koaliční vládě, ale aspoň některé funkce by si ráda ponechala, pátý „spiklenec“, jihočeský hejtman Jiří Zimola o něco pokročil.

A vzdal se ve čtvrtek členství v předsednictvu ČSSD i v Ústředním výkonném výboru. Zůstal jen regionální, šéfem. Což se jeví jako uvážlivé gesto, které ho může zachovat v hejtmanském křesle, a navíc poskytnout do budoucna šanci k návratu do vedení strany. Pokud nebude chtít skupinu svých protivníků šéf strany Bohuslav Sobotka zcela zlikvidovat po té, co s největší pravděpodobností opanuje pole a na jarním sjezdu obhájí pozici předsedy. Ale pomstychtivost se nezdá být Sobotkovou vlastností. Samozřejmě bude chtít pád hlavního a doposud nejnebezpečnějšího rivala, tedy Haška. Nicméně štvát Haškovy lidi ze strany tak, jako k tomu na konci roku 1977 vyzval Václav Klaus své občansko-demokratické kritiky, kterým pak nezbylo než založit Unii svobody, to se od Sobotky čekat nedá. I když se proti nim musí nezbytně pojistit.

Haška podle všeho čeká v pondělí horký den na jednání jihomoravského výkonného výboru, kde bude vznesen návrh na jeho odstoupení z funkce místopředsedy celé ČSSD. A odchod z funkcí budou straníci žádat i v případech dalších tamních politiků Tejce a Škromacha. Několikadenní tvrdošíjné zapírání lánské schůzky, a celý zřejmý pokus o převrat v ČSSD je zkrátka příliš silné kafe. Strana se ocitla před jednáními o vytvoření koalice v nepříjemně oslabeném postavení a nad hlasy znechucené veřejnosti, včetně samotných voličů strany, nelze pomíjet. A ty hovoří jasně - nedůvěryhodní politikové, navíc liknaví k sebereflexi, nesmí mít ve straně vliv. Třetí nejpočetnější odnož Lidového domu bude chtít ukázat, že stojí za Sobotkou, který byl nadto krajským volebním lídrem. A nahnuté to musí mít i brněnský primátor Onderka, jehož vystoupení na bezprecedentní tiskové konferenci po nedělním, třebaže jen velmi krátkodechém vyřazení šéfa strany z týmu povolebních vyjednavačů, bralo divákům dech. Brněnští občané budou dříve či později žádat i jeho pomyslnou hlavu.

Očekávatelné dokonání obratu v Sobotkův prospěch se ovšem odehraje až za týden na rokování Ústředního výkonného výboru. Teprve pak si může předseda s nově najmenovanou skupinou vyjednavačů vykasat rukávy, zasednout k jednomu stolu s Babišem a Bělobrádkem a hledat to, co příští trojkoalici spojuje a kde lze dělat přijatelné kompromisy. Bez ohledu na to, kdy se prezident uvolí pověřit kohosi pokusem o sestavení vlády. Možná to po zkrachovalém „puči“ nebude přece jen trvat tak dlouho, jak se zdálo ještě před několika dny.

Spustit audio