Ondřej Konrád: Brno může leccos napovědět

4. listopad 2013

Povědomí o existenci skupiny vysokých politiků sociální demokracie kolem prvého místopředsedy Michala Haška, více či méně napojených na Pražský hrad, anebo aspoň na stranu Zemanovců, měla veřejnost už delší dobu. Třeba po zářijové schůzce v pražském hotelu Augustine, jíž se vedle Haška účastnili stínový ministr vnitra Jeroným Tejc, bývalý ministr obrany a pak šéf Paroubkova volebního štábu a nyní s Čínou obchodující Jaroslav Tvrdík a konečně místopředseda SPOZ a zástupce ruského Lukoilu Martin Nejedlý.

Zajímavé bylo, že o ní napsal na svůj Facebook Andrej Babiš, podle něhož Nejedlý působil, jako by rozdával úkoly, které si ostatní přítomní zapisovali. Předseda Sobotka tehdy vzkázal Haškovi s Tejcem, kteří „úkolování“ Nejedlým vyloučili, ale schůzku museli připustit, že v luxusním malostranském hotelu voliče ČSSD nepotkají a měli by raději vyrazit do terénu. Nyní se ukazuje, že na svitavském diskusním fóru už také před týdny kdosi anonymně psal o kontaktech Haška a Tejce s bývalými členy ČSSD, nyní ministry Rusnokovy vlády. A o cílech (cituji): „pomocí zákulisních tlaků přinutit sociální demokracii, aby se přestala chovat samostatně a stala se loutkovou stranou ovládanou nikým nezvolenými lidmi a obchodníky z okolí prezidenta.“

Zřejmě nikoli náhodou se tato informace objevila v den, kdy jihomoravskému Výkonnému výboru mají Hašek, Tejc i řadový místopředseda strany, senátor Zdeněk Škromach vysvětlovat, jak to bylo s utajenou schůzkou v Lánech a tedy s případným plánem na odstranění Sobotky. Čekat se dá nepříjemné „grilování“, ale také opakované vyslovení lítosti nad zapíráním před celým národem (hlavně v Haškově případě), a ovšem i snaha hájit se chabým volebním vítězstvím pod lídrem Sobotkou. Uvidíme, zda z řad Haškových kritiků zazní, že za nižší počet hlasů odpovídá do značné míry sám statutární místopředseda viditelným okopáváním Sobotkových kotníků a přilnavostí k SPOZ. Což mnohé voliče muselo odradit.

O nejbližší budoucnosti ČSSD se sice rozhodne při nedělním zasedání republikového Ústředního výkonného výboru, ale mnohé už může být jasnější po pondělním brněnském rokování. Konec konců, rezignovat na funkce lze i mimo stranickou půdu. Jako to učinil Milan Chovanec, když během víkendu oznámil, že se vzdá hejtmanského křesla na Plzeňsku. Chovanec je ovšem stále proti ostatním účastníkům tajné schůzky s Milošem Zemanem o kousek vepředu, od momentu, kdy ji jako první přiznal. V neděli už setkání označil za „naprosto hloupé“. Ale podle jeho mínění pouze propagandistické, Hašek prý chtěl ukázat, že umí dovézt do Lán lidi z vedení strany, a může ji tedy i řídit.

Zbývají ovšem otázky. Za prvé: co si měl nadstranický prezident pár hodin po sečtení volebních výsledků s takovou demonstrací Haškovy schopnosti za předsedovými zády počít? A jak to souviselo s tím, že byl druhý den Sobotka nejprve odmontován z týmu povolebních vyjednavačů a vzápětí vyzván k rezignaci na post šéfa strany? Odpovědi jsou sice primárně věcí sociálních demokratů, ale sekundárně pak celé veřejnosti. Která je zvědavá i na to, co vzejde z pondělního jednání v Brně.

Spustit audio