Ondřej Konrád: Bouraný Libeňský most boří pražskou koalici

27. duben 2018

O tom, že je Libeňský most ve špatném technickém stavu, se ví dlouho.

Například roku 2005 na to upozorňoval historik umění a specialista na pražskou architekturu 20. století Rostislav Švácha. S tím, že je nejvyšší čas dílo světově proslulého architekta Pavla Janáka začít opravovat.

Čeká Libeňský most demolice? Jeho zbouraní schválili pražští radní

Libeňský most

Libeňský most má být nahrazen novým, shodli se pražští radní. Demolici ale ještě musí schválit pražští zastupitelé. Zbourání mostu a stavbu nového navrhl náměstek primátorky Petr Dolínek a jeho krok podpořila i primátorka Adriana Krnáčová. „Určitě jsem pro zbourání Libeňského mostu a pro stavbu nového. Ten je ekonomicky výhodnější,“ říká Krnáčová.

Dlouho se však skoro nic nedělo. Ale když se vloni zřítila Trojská lávka a vypukl poplach nad bídnou kondicí ohromného množství pražských mostů, můstků, nadchodů a podobně, začala se náhle nad Libeňským mostem stahovat mračna.

A čerstvě kluby hnutí ANO a ČSSD vyhlašují jako bůhvíjakou slávu, že most zbourají. Aniž by vysvětlili, proč by to mělo být po všech stránkách lepší řešení. Případně se zeptali občanů, co si o tom myslí.

Žádná idyla

Právě k takovým věcem se mají pořádat referenda. Naopak proti a za rekonstrukci je ovšem třetí část vedení města, trojkoalice lidovců, Zelených a STANu. A jelikož se jí ve čtvrtek podařilo zablokovat program schůze, na které se o likvidaci mostu mělo rozhodnout, máme tu půlroku před komunálními volbami krizi.

Přičemž by se s mírnou nadsázkou dalo říci, že cosi jako krize vane magistrátem permanentně. A od počátku se leckomu nezdálo, že se Adrianě Krnáčové může dařit plnit volební sliby hnutí ANO tak hladce, jak zněly: „prostě to uděláme, prostě to zařídíme, postavíme, dohlédneme“. Aspoň v dané koaliční konstelaci.

Libeňský most je škoda bourat. Karlův byl také zčásti postaven znovu, připomíná historik architektury

03525273.jpeg

Je Libeňský most kulturní památkou, anebo ne, jak už dvakrát rozhodlo ministerstvo kultury? Národní památkový ústav chce rozhodnutí ministerstva přezkoumat.

Už rok po volbách také vypukl vleklý spor, nejprve o náměstka Stropnického. A když opoziční TOP 09 málem nahradila v radě trojkoalici a primátorka horko těžko bojovala o důvěru vlastního klubu, musel zasahovat sám Andrej Babiš.

A centrum města se nadále dusí přemírou aut, pořád není na obzoru dálniční okruh a schází hladká trasa na letiště, nesrozumitelně vyhlížejí změny linek v hromadné dopravě, nevznikl žádný zajímavý architektonický projekt, zato zpomalila výstavba bytů. A tak dále.

Chabý dojem

Vedle toho všeho se jeví spor o Libeňský most, který mimochodem může raz dva utnout prohlášení za kulturní památku, skoro nicotně. A jestli by se ani ne tak kvůli němu, ale skrze literu jednacího řádu zastupitelstva měla koalice rozpadnout, Pražanům by to právem přišlo komické.

Ondřej Konrád

Zvlášť když si klub hnutí ANO stěžuje, že lidovec Jan Čižinský „zneužil svého práva vystupovat přednostně“. Čímž údajně znepřehlednil debatu o programu schůze.

Háček ale bude ve skutečnosti v tom, že podle mnohých schopný starosta Prahy 7 Čižinský míní na podzim usilovat o primátorský post. A není bez šance. Zatímco hnutí ANO učinilo na magistrátu chabý dojem. Který případným vypovězením koaliční smlouvy nemůže smazat. 

Spustit audio

Související