Ondřej Konrád: Bianco šek pro střelce?

3. leden 2017

Když vprostřed loňského léta řekl prezident během rozhovoru pro internetovou televizi Blesk.cz, že změnil názor na počet zbraní mezi lidmi a občané by se naopak kvůli hrozbě terorismu měli vyzbrojovat, jako už to učinila jeho manželka, vzbudilo to přinejmenším podiv.

Zvlášť když Miloš Zeman také poznamenal, že kdyby byli lidé ozbrojeni v pařížském klubu Bataclan, mohlo být méně obětí na životech. Ale představa návštěvníků rockových koncertů nebo fotbalových utkání s pistolemi pod paží je přece naopak děsivá.

Kdo z nich by bez velmi speciálního výcviku byl také schopen zlikvidovat teroristu? A kolik neštěstí by naopak doslova viselo ve vzduchu, kdyby lidé mohli kamkoli se střelnou zbraní? A světové statistiky hovoří zcela jasně – řadoví občané v takových případech zasáhnou jen velmi výjimečně úspěšně a adekvátně.

Řešit tak vypjatou situaci, jaká nastala před necelými dvěma lety v uherskobrodské restauraci, kde zřejmě vyšinutý střelec, ovšem tamní občan, žádný džihádista, zabil osm lidí, si přece netroufala ani místní policie a čekala na příjezd zásahové jednotky. Kdyby v restauraci Družba měl tehdy některý z hostů revolver, možná by byl počet obětí menší. Ale také třeba naopak.

V tom je ten háček, zneškodnění útočníka by muselo být provedeno profesionálním způsobem, amatérsky nepřesná opětovaná střelba by mohla naopak vyvolat daleko větší krveprolití.

Strach má velké oči

Tak trochu v duchu prezidentovy problematické výzvy je i návrh ministerstva vnitra zakotvit do Ústavy právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti. A úředníci hovoří o útocích nákladními auty, užitými v Nice a v Berlíně. Jinými slovy, na řidiče takového zabijáckého vozidla by držitelé zbraní mohli legálně střílet.

Tahač, jímž útočník zabíjel na vánočním trhu v Berlíně.

Na prvý pohled je to v pořádku a kdyby někdo na promenádě v Nice teroristu zlikvidoval hned v zárodku jeho činu, mohly být ušetřeny desítky životů. Takový střelec by se ovšem také stal všeobecně vychvalovaným hrdinou, těžko by za zásah pykal. Ale na druhé straně je jakýsi bianco šek na střelbu značně riskantní.

V dnešní napjaté době si lze snadno představit kohosi předčasně horlivého a pálícího třeba na náklaďák omylem zabloudivší na pěší zónu, za jehož volantem by seděl obyčejný řidič původem z Balkánu. Také argument, že v Izraeli lidé zasahují proti palestinským útočníkům, nemůže platit pro nás. Tamní situace je zcela specifická a fanatičtí útočníci jsou v Izraeli bohužel velmi častí.

V České republice ale k ničemu podobnému nedochází a neodehrál se tu doposud žádný teroristický čin. Takové rysy měl pouze zmíněný tragický případ z Uherského Brodu. Ze kterého spíš plyne, že by měli být lidé se zbrojním pasem důsledněji testováni.

A nikoli nepřímo vyzýváni, aby se moc nespoléhali na bezpečnostní složky a skoro aby při pouhém podezření sahali po pistoli. Vlastně vystrašení. Strach, jak známo, má velké oči. A může napáchat strašné věci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.