Ondřej Konrád: Babišova blesková otočka

13. únor 2024

Ani ne 24 hodin potřeboval Andrej Babiš na to, aby se podoben Smetanově Mařence rozmyslel nad svým štěstím. A když ne docela, tak aspoň ze tří čtvrtin změnil smysl svého vyjádření na sněmu hnutí ANO. Kde v sobotu při volbě předsedy zvítězil už posedmé, když jako jediný kandidát dostal 90 procent hlasů přítomných.

Čtěte také

A prohlásil, že napřesrok stane v čele kampaně vysoko favorizovaného hnutí k všeobecným volbám. Ale případným premiérem prý být nemusí, možných figur pro vedení vlády je vícero. Čímž samozřejmě myslel prvního místopředsedu Havlíčka a šéfovou frakce hnutí ve Sněmovně plus řadovou místopředsedkyni Schillerovou.

Co Babiše bavilo

Jenže mu to zřejmě dodatečně přišlo málo sebevědomé, neboť už v nedělní debatě CNN Prima News řekl doslova: „Nakonec jsem se rozhodl, že jsem lídr, že jsem kandidát na premiéra. Tečka.“

Čtěte také

Nicméně otočku o 360 stupňů hned zmírnil na, řekněme, 270 dodatkem: „Pokud bych byl příčina problému pro hnutí ANO, tak tam určitě nebudu.“ Byť z onoho „tam“ nebylo jasné, jestli jde jen o premiérství, nebo vůbec pobyt ve vládě. Třeba zase coby ministr financí. Anebo nově zahraničí. Když na sněmu mimo jiné vzpomínal, jak ho bavily kontakty se světovými politiky.

A pokud jde o termín „příčina problému ANO“, pak to chápejme tak, že si je Babiš vědom jisté konfliktnosti své osoby. Což výmluvně ukázaly prezidentské volby. A že myslí zároveň na případnou povolební spolupráci spíš než s SPD (tomu by jako šéf vlády asi nepřekážel), tak s některými jinými subjekty. Které by si mohly klást podmínku, že Babiš zůstane mimo kabinet.

Oka v kajaku    

Ovšem pokud ANO vyhraje přesvědčivě volby, stejně bude vládu zezadu řídit. Jako v Polsku do nedávna Kaczyński. Ale měl by zrovna Babiš trpělivost zůstávat roky chtěj nechtěj ve stínu?

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Vždyť během uplynulého víkendu provedl obrat jako protřelý Eskymák. A jistě by dovedl najít pádný důvod přestavět třeba za půl roku po volbách vládu a následně se delegovat do jejího čela. Čili vyslyšet voliče. Tečka.

A ještě: na sněmu Babiš řekl, že se zaměří na „zrazené pětikoalicí“, a nikoli na příznivce SPD. Ale když v televizi poznamenal, „SPD volí 500 tisíc lidí, jsou to naši spoluobčané, proč bychom je měli vylučovat“, působilo to tak trochu, jako když si pytlák chystá oka.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.