Ondřej Konrád: Angažovaný prezident

19. prosinec 2022

Zhruba v 16:15 předminulé neděle zahájil Miloš Zeman prezidentskou kampaň. Kdo se teď lekl, pardon! Vysvětlení následuje. Samozřejmě nikoli za z Ústavy nemožné třetí vlastní zvolení. Nýbrž – světě div i nediv se – pro Andreje Babiše.

Tehdy v rozhovoru pro Český rozhlas ho ještě nejmenoval. Čímž mimochodem dodržel předvolební pravidla veřejnoprávní instituce. Ani tentokrát – všechna čest – neklesl ke kanálním výrazům.

Čtěte také

Nicméně prohlášení, že ze tří nejvážnějších kandidátů jednoznačně preferuje toho z rozsáhlými politickými zkušenostmi, vyznělo jasně. A jasně šlo také jen o předkrm. Však se na další chod dlouho nečekalo. O týden později už to také v relaci Partie Terezie Tománkové rozjel naplno. Také bylo jeho hostování na stránkách televize Prima CNN, nepochybně se svolením Hradu, patřičně avizováno: „Koho hlava státu podpoří v prezidentské volbě?“

Zeman se pak ovšem ve vysílání vyjadřoval i k jiným otázkám, co by také na téma volte Babiše mohl celou dobu povídat? Stejně má po ruce de facto jediný, pro leckoho jistě pádný argument oné jedinečné politické zkušenosti. Dost možná ani o Babišovi až do voleb nic navíc neřekne, tak aspoň nemůže příslovečně nic zkazit. Ale to samé zas bude opakovat ještě poměrně mnohokrát. A hlas zřejmě zesílí mezi prvým a druhým kolem. Pokud do něj expremiér projde.     

Proč to dělá?

Čtěte také

Úplně nová situace to není, končící Václav Klaus také favorizoval Zemana, ale ten už deset let stál mimo politiku, kdežto Babiš je stále předsedou subjektu s nejpočetnějším klubem ve sněmovně. Kam se tudíž poděla slibovaná nadstranickost?

A pak je tu ovšem celá řada hypotéz coby odpovědí na otázku, proč se Zeman pro Babiše tak angažuje? Vždyť když vloni ihned po sečtení hlasů ve všeobecných volbách Zemana údajné „nechutenství” málem skolilo, realista Babiš s ním přestal počítat. A opíral se ostře do prezidentského týmu, skandálně mlžícího o Zemanově skutečném stavu.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Ale to vše je zřejmě zapomenuto. Neboť – zjednodušeně řečeno – z relevantních kandidátů pouze a jedině Babiš skýtá, a nejspíš i slibuje záruky, že zemanovský odkaz nebude nemilosrdně rozmetán a „jeho“ lidé vydáni napospas justici. Dohoda může být samozřejmě podstatně širší, ale toto by mohly být její hlavní body. Takže volte Babiše, on mimo jiné podrží Nejedlého s Mynářem nad vodou. To už jistě stojí za to vypravit se k urně.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.