Prezident by měl mít politickou zkušenost, dva ze tří favoritů voleb ji nemají, říká Zeman

11. prosinec 2022

Do konce funkčního období prezidenta Miloše Zemana zbývají necelé tři měsíce. Kdo by podle něj měl být jeho nástupcem? „Ze tří favoritů prezidentské volby dva mají prakticky nulovou politickou zkušenost. Prezident je hlava státu, tedy vrcholný politik. A podobně jako se nenecháte operovat chirurgem, který nevystudoval medicínu, tak asi nebudete chtít za prezidenta někoho s téměř nulovými zkušenostmi,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas.

S expremiérem Andrejem Babišem (ANO) se Zeman krátce před rozhovorem setkal v Lánech. „Stejně jako s každým jiným kandidátem jsme mluvili o jeho programu a volební kampani. Byl u mě Josef Středula a Tomáš Zima,“ dodává. S dalšími kandidáty prý není zapotřebí se scházet.

Čtěte také

Před koncem svého mandátu by Zeman chtěl společně s premiérem Petrem Fialou (ODS) navštívit Izrael, a to při příležitosti možného stěhování české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Nevylučuje také, že ještě jmenuje nového předsedu Ústavního soudu.

„Musí to být někdo z členů Ústavního soudu. Žádné další omezující podmínky ústava nezná,“ připomíná s tím, že nový předseda by ze soudu neměl dělat třetí komoru parlamentu a zdržet se vydávání politických proklamací.

Prezident naopak neuvažuje o vyhlášení amnestie: „Nebude. Řekl jsem několikrát, že amnestie je plošná milost a že milosti mají být udělovány selektivně.“

Omyly ve funkci

Během 10 let svého prezidentství se Zeman podle svých slov snažil hájit české národní zájmy, především skrze ekonomickou diplomacii a podporu exportérů: „Neúspěchem je, že se mi nepodařilo o předostech ekonomické diplomacie před velkohubými prohlášeními přesvědčit i další politické kruhy.“

Čtěte také

Za svůj omyl považuje Zeman vztah k Vladimiru Putinovi. „Neidealizoval jsem si ho, ale domníval jsem se, že mu jde o zájem jeho země. Agrese vůči Ukrajině byla proti zájmům Ruské federace. A pokud si to Putin neuvědomuje, tak tím hůře pro něj,“ poznamenává.

V souvislosti s Ruskou invazí na Ukrajinu prý české ekonomické zájmy musí ustoupit těm bezpečnostním. „Není ohrožena pouze Ukrajina, je ohrožena bezpečnost České republiky. Právě proto jsem hned v první den agrese podpořil naši pomoc Ukrajině,“ deklaruje Zeman.

Odmítá zároveň, že by česká vláda Ukrajině pomáhala až příliš. „I když mě někteří vydávají za ruského agenta, domnívám se, že je-li napadena sousední země, tak bez ohledu na to, co si o této zemi myslíte – a já jsem třeba kritizoval kult Stepana Bandery –, je třeba solidarizovat s napadeným,“ zdůrazňuje.

Co bude dělat, až skončí ve funkci? A těší se na to? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , ert
Spustit audio

Související