Omezování přístupu k vodním nádržím vyvolává napětí

2. únor 2015

Život kolem přehrad - těch, které jsou zásobárnou pitné vody - je stále více svázaný omezeními. Lidé se nemohou už ani přiblížit k vodě, natož vykoupat.

Vodohospodáři jsou neoblomní a poukazují na celoevropský úbytek spodních vod a přísný režim, který kolem přehrad panuje v zahraničí. Podle některých jsou tak přísná opatření zbytečná. Mezi oběma tábory se zvyšuje napětí.

Vodoprávní úřad teď nejspíš poprvé dá pokutu starostovi Víru, který se na protest proti omezením každý rok v přehradě lehce smočí. Když popojedeme pouhých 40 km k přehradě Mostiště, tam vodohospodáři plánují uzavřít cestu přes hráz, kterou roky lidé chodí na procházky, ale i do nemocnice. A do třetice. Omezení v okolí přehrady Želivka lidem už tak leze na nervy, že starostové obcí budou žádat pro státu finanční kompenzace.

Obce se státním podnikem Povodí dlouhodobě jednají, ale zatím k žádnému řešení nedospěly. Vodohospodáři se velmi brání jakýmkoli větším ústupkům a koupání by podle nich byl krok příliš velký. Každý koupající prý vodu znečistí. Takže i otužilci, kteří se na Nový rok smočili ve Vírské přehradě, jsou podle vodohospodářů nebezpeční. Proto otužilcům také za tuto každoroční aktivitu poprvé hrozí pokuta.

„Znečištění, které by přineslo koupání ve vodních nádržích, by bylo obrovské," říká generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský. Podle něj jsou ochotni dělat určité ústupky. Vidí je ale hlavně ve zpřístupnění hrází veřejnosti.

Tomáš Zdechovský, europoslanec za KDU-ČSL, se velmi angažuje zejména v případě přehrady Želivka na Havlíčkobrodsku, protože v tomto regionu vyrostl. Chce tamním obcím pomoci, aby jim stát alespoň částečně kompenzoval ztráty, které jim stavba vodní nádrže přinesla. Například tam téměř zanikl turistický ruch, protože koupat se v přehradě nesmí.

Vodní nádrž Želivka - Švihov

„Například v rakouských jezerech, která jsou také vodními nádržemi, je vyčleněný úsek, kde se lidé koupou," dodává zahraniční příklad Zdechovský.

I když situace okolo zmírňování režimů nevypadá příliš pozitivně, lidé žijící v okolí pořád doufají, že se přece jen takříkajíc prolomí ledy a alespoň částečně ta přísná pravidla povodí povolí.

autoři: Jan Blažek , Andrea Kratochvílová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.