Ohňostroje porušují zákon o týrání zvířat i o ochraně ovzduší, tvrdí ředitel táborské ZOO Korec

31. prosinec 2019

Magistrát hlavního města Prahy pořádá letos místo ohňostroje světelnou show, takzvaný videomapping na budově Národního muzea. Pražané ale uvidí i tradiční novoroční ohňostroj, který pořádá spolek Ohňostroj pro Prahu. Jsou ohňostroje přežitou a bezohlednou zábavou, nebo jde o tradiční součástí naší kultury, jak tvrdí jejich obhájci?

„Ohňostroje mají tradici 2000 let, během kterých nenastaly významnější problémy,“ uvádí v pořadu Pro a proti místopředseda Asociace profesionálních ohňostrůjců Vladimír Pravda.

Pro uvedení na trh musí pyrotechnický výrobek splňovat předpisem stanovené limity. „A hnízdící ptáky na Vltavě lze technickými prostředky odehnat, proto ohňostrůjci používají řadu plašičů s dostatečným předstihem.“

Český hydrometeorologický ústav provedl studii v minulém roce... Stanice, které prováděly měření na Náměstí republiky nebo v oblasti Václavského náměstí, naměřily překročení limitů, ale v době silvestrovské půlnoci, tedy kdy tam byla ona bitevní vřava, s tím souhlasím. Ale zpráva jasně říká, že vliv samotného ohňostroje na životní prostředí je zanedbatelný.
Vladimír Pravda

Expert upozornil, že ohňostroj má dosah přibližně stovky metrů, takže stačí vyplašit zvířata jen v okolí atrakce. „Obdobně a úspěšně se plaší ptáci na vinicích, aby nesežrali úrodu.“

„Používání petard na ulicích naše Asociace neschvaluje. Co se týče ohňostrojných prací, tak naměřené hodnoty jsou pravděpodobně měřeny v epicentru výbuchu. A kdo z nás sedí vedle dělobuchu, který vybuchuje?“ upozorňuje Vladimír Pravda.

Je to válečná zóna, nic jiného

„Pořádání ohňostrojů ve městě je v přímém rozporu se zákonem proti týrání zvířat a se zákony na ochranu ovzduší,“ oponuje ředitel táborské ZOO  Evžen Korec.

Ten považuje za problémové především profesionální ohňostroje. „Startující letadlo má 120 decibelů, práh bolestivosti je 130 a petardy obsahují 170 decibelů.“

Jestliže v Praze na Vltavě zimuje velké množství racků a labutí a vytvoříte válečnou zónu, protože nic jiného to není..., tak se ptáci vznesou a zmateně narážejí do předmětů. Tady není třeba složitý výklad... A ano, po určité době dojde k rozptýlení polétavého prachu, ale z hlediska zákona ani krátkodobé převýšení platné normy není povoleno. V tom je gró problému.
Evžen Korec

Pořádání ohňostrojů je prý ve flagrantním rozporu se zákonem o ochraně ovzduší. „Všechna měření, která dělal Český hydrometeorologický ústav v místech pořádání ohňostrojů, ukázal množství polétavého prachu. které vysoce překračovalo závaznou normu.“

„Při ohňostrojích se uvolňují i těžké kovy jako měď, olovo, což jsou jasné karcinogeny. Jsou sice ve stopových množstvích, ale jestli se ohňostroje pořádají každý rok a v celé republice, tak si jen těžkými kovy znečišťujeme prostředí, které už takto je znečištěné,“ konstatuje Evžen Korec.

Související