Novoroční ohňostroj v Praze nakonec bude. Organizátoři ho uspořádají z veřejné sbírky

18. prosinec 2019

Pražané si na Nový rok přeci jen užijí novoroční ohňostroj. Spolek Ohňostroj pro Prahu na jeho uspořádání vyhlásil už v listopadu veřejnou sbírku. Zatím se podařilo vybrat 200 tisíc korun.

Pyrotechnici mají ohňostroj odpálit na Nový rok v 18.00 hodin z Bastionu. Pozemek k odpalu jako podporu nabídla ohňostrůjcům radnice Prahy 2. Nejlepší místa na pozorování mají být z Vyšehradu a okolí Kongresového centra.

Spolek chtěl ve sbírce vybrat milion korun, nyní je na transparentním účtu asi 200 tisíc korun. Sbírka měla původně skončit už v neděli, aby byl dostatek času na organizaci a přípravy, nakonec je ale ještě o pár dní prodloužená.

Předseda spolku Ohňostroj pro Prahu Jan Šaršoun Rádiu DAB Praha říká, že s příspěvky se dál hlásí lidé i firmy. Pokud se nepovede vybrat celý milion, domluví se spolek přímo s techniky a ohňostroj bude menší než ty v minulých letech. Spolek prý navíc nepočítá s žádným výdělkem, všechny peníze chce použít na materiál k odpálení.

Místostarosta Jan Korseska z ODS říká, že radnice chce tradici novoročního ohňostroje zachovat. A proto organizátorům nabídla místa na odpal na svém území. Penězi ale radnice přispívat nebude.

Obvyklou světelnou show zrušil v létě magistrát. Nahradit ji má videomapping na Národní muzeum. Primátor Zdeněk Hřib z Pirátů před časem řekl, že magistrát ohňostroj nikomu nezakazuje, město ale trvá na svém a chce jít příkladem.

Postoj radnice Prahy 2 magistrát nesdílí i proto, že nechce podporovat odpalování pyrotechniky ve městě. Trpět tím prý budou především domácí zvířata, což byl jeden z důvodů pro zrušení obvyklého novoročního ohňostroje.

Spustit audio