Ohňostroje nejsou nic strašného. Světelnost a hluk při bouřce je mnohem větší, říká pořadatel

3. leden 2019

Nový rok tradičně uvítaly ohňostroje, čím dál hlasitěji se ale začíná mluvit o jejich zákazu. Podle jejich odpůrců si je totiž zrovna neužívají malé děti, starší lidé nebo ptáci a do vzduchu se dostávají těžké kovy.

„Místo 10 minut zábavy, která zabíjí zvířata, ubližuje malým dětem a může ohrožovat zdraví lidí se sluchovými nebo srdečními problémy by město mohlo věnovat peníze na něco, co bude desítky let sloužit všem,“ říká odbornice na zdravotní prevenci Margit Slimáková.

Čtěte takéData k ohňostrojům: mrtví ptáci, těžké kovy ve vzduchu, výjezdy záchranky i náklady pro obce

Zdůrazňuje také, že dotčení lidé by měli mít možnost o pořádání ohňostrojů spolurozhodovat. Zároveň se ale domnívá, že lidem nejvíce vadí amatérské a nekontrolované odpaly v rozmezí několika dnů až týdnů, které je prý třeba regulovat, podobobně jako tomu je v sousedních státech.

Slimáková se odvolává i na Státní zdravotní ústav, podle něhož může hluk z pyrotechniky, který je větší než třeba u startujícího letadla, poškodit sluch. „Jsou tam i kovové částice a škodlivé chemikálie, které mohou v ovzduší zůstávat několik dnů,“ upozorňuje.

Ráno jsem viděla data ze znečištění ovzduší v Praze a jsme v číslech, která jsou nebezpečná a překračují povolené hodnoty.
Margit Slimáková

„Nedávno byla klimatická konference a spousta lidí se vzteká, jak v Africe a v Asii znečišťují životní prostředí. Řešíme každé plastové brčko a velrybu s plasty v žaludku, ale tohle je obrovské znečištění. Jsou to tuny popílku, které v republice spadnou,“ tvrdí Slimáková.

Podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere tři čtvrtiny Čechů odmítají volný prodej zábavní pyrotechniky během roku, ovšem na silvestrovské oslavy ji kupuje 96 % lidí. A to i přesto, že jsou si vědomi dopadů na zvířata a lidi – podle 60 % dotázaných totiž pyrotechnika dotváří správnou silvestrovskou atmosféru.

Bouřky jsou horší

„Regulace existuje a je poměrně přísná. Problém je, že není nijak vymáhána,“ reaguje pořadatel ohňostrojů Martin Peter s odkazem na zákon o pyrotechnických výrobcích i městské vyhlášky.

Tři čtvrtiny Čechů odmítají volný prodej zábavní pyrotechniky. Zneklidňuje podle nich zvířata a je hlučná

Novoroční ohňostroj, rachejtle, zábavní pyrotechnika, oslava nového roku, vítání roku 2016, Silvestr (ilustrační foto)

Téměř tři čtvrtiny Čechů nesouhlasí s volným prodejem zábavní pyrotechniky. Pravidelně ji kupuje necelá pětina lidí.

Pokud jde o zdravotní škodlivost, ohňostroje fungují na principu černého střelného prachu, což je směs dusičnanu draselného, síry a dřevěného uhlí. Kromě toho obsahují i těžké kovy sloužící k obarvení ohňostroje, jako je stroncium, baryum, titan nebo sloučeniny mědi.

„Chemické směsi jsou samy o sobě škodlivé. Ale během ohňostroje dochází k přeměně těchto látek. Většina kationtů a solí vzniká v nerozpustných formách a jsou naprosto neškodné. Třeba ze síranu barnatého se připravuje roztok na vyšetřování žaludku,“ vysvětluje.

Ohňostroj není nic strašného. Světelnost a hluk hromu při bouřce jsou mnohonásobně větší.
Martin Peter

Peter upřesňuje i událost z roku 2013, kdy pražský ohňostroj poranil labutě. „Je to velká mystifikace, ohňostroj upozornil na problém, který tam byl. Vyplašení ptáci naráželi do drátů vysokého napětí, na kterých nebyly odrazky. Dělo se to tam běžně, ale nikdo tomu nevěnoval pozornost,“ vysvětluje s tím, že díky této události došlo k nápravě.

„Ohňostroje, alkohol a silvestrovská zábava obecně je o tom, co má člověk v hlavě. Pyrotechnika sama o sobě není špatná, ale v rukou některých lidí může být. Když se s ní člověk chová nezodpovědně, tak může být problém. Ale tak je to se vším,“ uzavírá.

autoři: Tomáš Pavlíček , ert

Související