Odhalený azbest?

22. září 2010

Minerál azbest se vyskytuje v některých stavebních materiálech. Už víc než 100 let je známo, že pokud se jeho droboučká vlákna dostávají do plic, mohou způsobit jejich těžké poškození a rakovinu. Mechanismus, kterým azbest plíce poškozuje, až dosud nebyl známý.

Biologové ze švýcarské Lausannské univerzity nyní věří, že tajemství škodlivého působení azbestu vyřešili. Paradoxně jim v tom pomohl objev, který se týkal zcela jiné choroby, dny. Před několika lety zjistili, že kyselina močová, která dnu způsobuje, nadměrně aktivuje takzvaný inflamasom - soubor proteinů, které spouštějí zánětlivou reakci. Nyní je zajímalo, jestli se podobný mechanismus neuplatňuje také v případě azbestem poškozených plic.

Problematiku studovali na buňkách imunitního systému, izolovaných z plic lidí a laboratorních myší. Zjistili, že azbest stimuluje inflamason označovaný jako Nalp3 k uvolňování molekuly inteleukinu-1 beta, který podněcuje zánět. Další důkaz o úloze této molekuly poskytly myši, kterým chybí inflamasom Nalp3 a které mají sníženou hladinu inteleukinu-1 beta. U nich se devítidenní expozice azbestu projevila mnohem menším zánětem plic než u normálních, nemodifikovaných myší.

Autoři studie předpokládají, že chronický zánět v plicích, způsobený přítomností vláken azbestu, má za následek zjizvení tkáně a vznik rakoviny. Detaily ještě bude potřeba objasnit, ale článek na stránkách Science upozorňuje, že interleukin -1 beta je spojován i s jinými typy nádorových onemocnění. Objev také naznačuje, že by se k léčbě lidí trpících následky expozice azbestu daly použít antirevmatika, která působení interleukinu -1 beta blokují.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.