Od 60. let mohlo nedobrovolnou sterilizací projít až 7 tisíc romských žen

27. únor 2022

„Sterilizační zákroky byly prováděny na osobách, které nebyly samy oprávněné ke sterilizaci dát souhlas. Jde o osoby nezletilé, zbavené způsobilosti k právním úkonům, nebo jejich způsobilost k právním úkonům byla rozhodnutím soudu omezena. A jsou to i ženy, které trpěly duševní nemocí,“ řekl ve sněmovně tehdy ještě poslanec František Elfmark (Piráti).

V důvodové zprávě se dál dočteme, že jde o oběti během komunismu s přesahem až do roku 1991.

Čtěte také

„I poté jsou teorie, že orgány státní sociální péče aktivně ovlivňovaly reprodukční chování žen skrze formální a neformální nátlak a motivaci k postoupení sterilizace. Počet obětí se podle průzkumu odhaduje zhruba na 7 tisíc,“ řekl poslanec.

Zákon byl v roce 2021 schválen a přiznává nárok na odškodnění nedobrovolně sterilizovaným ženám.

Elena Gorolová (na snímku vlevo)

Poslechněte si audiodokument, který vznikl v produkci HateFree Culture a který mapuje osudy několika postižených žen. Z původních dvou částí podcastu Exteriéry autorů Lukáše Houdka, Anny Košlerové a zvukového mistra Adama Voneše, pořad pro Český rozhlas Plus upravil Ivan Studený.

autoři: Lukáš Houdek , Anna Košlerová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.