Obyvatelé Benátek budou hlasovat o rozpůlení města

6. říjen 2019

Obyvatelé Benátek budou 1. prosince rozhodovat, jestli chtějí město rozdělit na dvě části – historické centrum města a lidnatější čtvrti na pevnině. Referendum vzniklo v důsledku negativních následků masové turistiky pro Benátčany.

Píše to italská odnož evropského serveru Local

Lidé tak budou v plebiscitu rozhodovat, zda se má město rozpůlit na historickou část s ostrovy na laguně a na pevninskou čtvrť Mestre. Důvodem referenda není kulturní identita, ale hromadná turistika, vylidňování historického centra a jeho chátrání.

Čtěte také

Prezident regionu Benátsko Luca Zaia minulý týden označil referendum za legitimní a povolil jeho konání za dva měsíce, přestože starosta Benátek Luigi Brugnaro je nepodporuje a vyzval občany, aby se „nezúčastnili dalšího rozdělujícího plebiscitu“.

V posledních letech se totiž objevily i výzvy k referendu o odtržení Benátek od Itálie a vytvoření samostatného státu, kterým město bylo po tisíc let.

Dnešní referendum je ale pragmatičtější. Nezisková organizace Jsme tady, Benátky tvrdí, že rozdělení města je jedinou možností, jak jeho jednotlivé části efektivně řídit. Benátky a Mestre byly sjednoceny za fašismu v roce 1926, přestože jejich dějiny i témata jsou diametrálně odlišné.

Staré Benátky dnes navštíví až 20 milionů turistů ročně, zatímco šest dalších čtvrtí města na pevnině je převážně postindustriálních a přelidněných, ale nedostává se jim náležité pozornosti ani investic. Společnost Jsme tady, Benátky bojuje i proti přistávání výletních lodí v centru města a jeho drastickému vylidňování.

Staré Benátky opouští v průměru dva až tři obyvatelé denně, zhruba tisíc lidí ročně. A polovina stávajících obyvatel historického centra je starších 65 let. „Jestli se situace nezmění, smrt Benátek je nevyhnutelná,“ cituje italský Local benátskou neziskovou organizaci.

Spustit audio

Související