Salzburg si stěžuje na množství turistů. Praha se blíží kritické situaci, varuje odbornice

13. srpen 2019

Obyvatelům rakouské metropole dochází s turisty trpělivost. Bouří se proti množství sportovních a kulturních akcí, které ročně lákají do města miliony návštěvníků. Salzburg je tak dalším evropským městem, které přemýšlí, jak omezit turismus.

Čtěte také

Problémy turisté přinášejí zejména obyvatelům historického centra města, které je jedním z nejnavštěvovanějších míst v celém Rakousku. „Ročně do města zavítá asi šest milionů jednodenních návštěvníků. Místní tvrdí, že je to příliš a že mají pocit, jako by byli ve své domovině spíše na návštěvě,“ popisuje nálady části obyvatel zpravodajka Českého rozhlasu Pavlína Nečásková.

Radnice s místními souhlasí

Problémy Salzburgu nezpůsobují zdaleka jen turisté mířící za památkami, ale také návštěvníci celé řady sportovních a kulturních akcí. „Akce, jako jsou maratony nebo cyklozávody, se sice odehrávají jen jeden den, ale přípravy na ně omezují město hodně dopředu,“ říká Nečásková s tím, že každá taková událost pro místní znamená přeplněné ulice a přílišný hluk.

Zastání našli obyvatelé centra města i na radnici. Část zastupitelů tak otevřela otázku toho, zda je nutné, aby například trasa běžeckého závodu vedla zrovna přes hlavní náměstí. „Centrum Salzburgu je ovšem atraktivní pro organizátory akcí, kteří jsou tak ochotni do nich investovat více peněz,“ upozorňuje zpravodajka.

Čtěte také

Problémy trápí také další metropole

Podle profesorky Milady Šťastné, vedoucí Ústavu aplikované a krajinné ekologie Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, jde o trend, který je v posledních letech patrný zejména ve větších evropských metropolích a památkách zapsaných na seznamu UNESCO.

„V některých místech už turistický ruch dosáhl kritické hodnoty. Za nárůstem stojí zejména turisté z asijských zemí, kde se v posledních 20 letech výrazně zvýšila životní úroveň střední třídy,“ pojmenovává příčinu současného stavu profesorka Šťastná.

Řešení se hledají těžko

Jednoduchý recept na to, jak ulevit samotným metropolím i jejich obyvatelům, podle odborníků neexistuje. Významnou roli podle nich může hrát nejen skutečnost, že příjmy z cestovního ruchu jsou významným příjmem městských rozpočtů, ale také problémy s hledání adekvátních technických řešení – v chráněných historicky významných místech není možné provádět stavební či jiné úpravy.

Čtěte také

„Zásah je ale rozhodně nutný vzhledem ktomu, že ta města si nemohou dovolit nechat si své významné, především architektonické památky zničit,“ zdůrazňuje profesorka s tím, že některá místa už přistupují k regulaci počtu návštěvníků za den, omezují parkování nebo dopravu v okolí.

„Cílem by mělo být, aby regiony byly propagovány jako balíčky a ne jako jednotlivé atraktivity. Zejména v posledních letech turisté cílí na zážitkovou turistiku nebo si chtějí dané místo spojit s konkrétním příběhem,“ říká Milada Šťastná a jako příklad tohoto takzvaného mediálního turismu uvádí Skotsko a Holandsko. Obě země lákají díky úspěšným seriálům a filmům turisty i do odlehlejších míst.

Praha se blíží kritické situaci

Mezi místa, která se nejčastěji skloňují v souvislosti s přílišným růstem počtu turistů v Česku, patří například Praha nebo Český Krumlov. „Ani v Praze zatím není situace takto kritická, ale rychle se k ní blížíme,“ varuje profesorka Mendelovy univerzity a dodává, že je nejvyšší čas začít se bavit o preventivních opatřeních, která by mohla aktuální trend zvrátit.

autoři: Jan Bumba , Věra Štechrová , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související