Obří korporace hrají s EU o miliardy. Irsko a Lucembursko od nich musí vybrat dluhy na daních

5. říjen 2017

Evropská komise žaluje u Evropského soudního dvora Irsko. To stále nevybralo od společnosti Apple miliardový dluh na daních, v přepočtu jde o více než 336 miliard korun. V podobné situaci je Lucembursko, kterému dluží Amazon zhruba 250 milionů eur, tedy skoro šest a půl miliardy korun. „Nedivím se, že se Irsko brání,” říká Petr Zahradník, ekonom České spořitelny a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru.

Americké společnosti protestují proti bruselskému postoji, naopak Evropská komise tvrdí, že jen chce, aby se nevyhýbaly placení daní. Zahradník poukazuje na to, že dosud neexistuje ze strany Evropské unie žádná právní norma, která by předepisovala, jakou daňovou sazbu musí členská země mít.


Pokud má Evropská komise důkazy, myslím si, že z toho Irsko i Lucembursko budou velmi těžko vyklouzávat. Petr Zahradník

„Na druhou by se danit mělo tam, kde dochází k vytváření přidané hodnoty. Není náhodou, že jak Irsko, tak Lucembursko jsou země, které mají jednu z nejnižších korporátních daní v Evropské unii. Ta říká, že má dostatek důkazů, že podle irských a lucemburských daňových pravidel byla daněna i přidaná hodnota, která byla vytvářena v jiných členských státech,” vysvětluje Zahradník, podle kterého se to dá označit za zásadní problém.

„Pokud má o tomto Evropská komise důkazy, myslím si, že z toho Irsko i Lucembursko budou velmi těžko vyklouzávat,” říká.

Obrovská suma

Proč Irové odmítají zaplatit? „Třináct miliard eur je obrovská suma. Když to porovnáme s možnostmi Irska čerpat evropské fondy, přesahuje roční dotace. Nedivím se tomu, že se Irsko brání,” odpovídá ekonom.

„Irsko je branou amerických investic do Evropy, zejména v tom sektoru IT a virtuálních služeb. V případě, že by irská vláda postupovala vůči Applu razantně, mohlo by to znevěrohodnit irské prostředí pro americké investory,” myslí si Zahradník.

Soudní kladívko

Splátkový kalendář

Apple i Irsko se proti rozhodnutí Evropské komise odvolali, což ale nemá odkladný účinek. „Lze dojednat jakýsi splátkový kalendář, to je nicméně spíše hrátka s termínem,” říká ekonom.

„Za důležitější bych považoval moment, kdy Evropská komise postupuje tuto kauzu Evropskému soudnímu dvoru. Až padne verdikt ze strany Evropského soudního dvora, jsou možnosti odvolání velmi omezené. Evropský soud vyřkne určitý precedens, který se může týkat obdobných případů i v jiných státech,” tvrdí člen Evropského hospodářského a sociálního výboru.

autor: tpa
Spustit audio