Obamovo loučení s Evropou. „Je to v podstatě sondáž pro Trumpa," říká komentátor Kulidakis

18. listopad 2016

Barack Obama včera večer naposledy jako úřadující prezident USA jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Oba státníci si po setkání v Berlíně vyměnili komplimenty a pak mluvili o muži, který Obamu v lednu vystřídá. Podrobnosti poslední Obamovy zahraniční cesty rozebírá komentátor Thomas Kulidakis.

„Předmětem schůzky Obamy s Merkelovou budou především vztahy Evropy s jeho nástupcem, tedy Donaldem Trumpem. Barack Obama jel v podstatě na takovou sondáž. S Donaldem Trumpem už mluvil, teď se tedy potká s Merkelovou a dalšími evropskými státníky. Jedním z témat jejich rozhovoru budou i sankce vůči Rusku. Evropská unie bude rozhodovat, jestli se tyto sankce prodlouží. Otázkou je jestli budou oba státníci jednat i o něčem dalším," říká Thomas Kulidakis.

Trumpův kurs?

Vztahy Spojených států a Ruska můžou projít po nástupu nového pána Bílého domu výraznou změnou. Vliv bude mít podle Thomase Kulidakise i to, kdo se stane ministrem zahraničních věcí. „Mluví se o panu Giulianim, což je takový jestřáb, který by chtěl vztahy s Ruskem jednat z pozice síly."

O konkrétní podobě Trumpovy politiky, lze podle komentátora pouze spekulovat. „Už nyní se Donald Trump snaží vystupovat mnohem smířlivěji než ve své prezidentské kampani. Je možné, že se bude pod vlivem nové funkce chovat mnohem umírněněji. Největší otázkou je, jak se postaví kupříkladu ke klimatické otázce, kde se dostává v současné době pod velký tlak

Loučení bez Čechů

Kromě Angely Merkelové se s Obamou rozloučí i další evropští státníci. Jak ovšem upozorňuje Thomas Kulidakis, jsou mezi nimi pouze lídři ze západní Evropy. „Obama opět opomenul setkání s politiky z Evropy východní. Možná bychom se měli zamyslet, proč tomu tak je. Proč u toho jednacího stolu nejsme také my?"

autoři: Martin Ocknecht , thk
Spustit audio