O rozvolňování rozhodují epidemiologové, ale nevíme kteří, tvrdí poslanci Mašek a Válek ze zdravotnického výboru

14. květen 2021

Vláda v pátek odpoledne upřesnila o dalším rozvolnění protiepidemických opatření. Od pondělí 17. května se mimo jiné otevřou zahrádky restaurací. Střední a vysoké školy ale zůstávají až na výjimky zavřené. „Že se otevírají dřív zahrádky než školy, určitě není dobře, ale ten rozdíl je jen týden a možná se to trošku zveličuje,“ komentuje člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Jiří Mašek (ANO).

Jeho kolega ze zmíněného sněmovního výboru Vlastimil Válek (TOP 09) souhlasí s tím, že upřednostnění zahrádek před školami je nešťastné. „Mohlo to jít zároveň,“ říká. Dodává ale, že obecně považuje postup rozvolňování za přiměřený.

Čtěte také

Co vnímá jako problematické, je mlžení v otázce odpovědnosti za jednotlivá opatření. „Opakovaně jsme se na zdravotním výboru ptali, kdo rozhoduje. Bezesporu to není ministerstvo zdravotnictví, pan ministr opakovaně říká, že rozhodují epidemiologové, ale v životě nepadlo jediné jméno.“

Jasno nemají dokonce ani členové vládního hnutí: „Ve čtvrtek se kolega David Kasal (ANO) rozčiloval, protože chtěl slyšet jméno konkrétní osoby a nezjistil ho. A to si myslím, že je trošičku problém, protože pro diskusi do budoucna by bylo dobré vědět, kdo jsou partneři, kteří rozhodují a na základě jakých parametrů to je,“ dodává Mašek.

Na zahrádku bez kontroly, ale s varováním

Pokud jde o uvolňování v oblasti restauratérství, mělo by při otevření zahrádek stačit vyvěsit sdělení, že obslouženi budou jen hosté, kteří splňují podmínky nařízené ministerstvem zdravotnictví, mělo by jít o lidi očkované, testované nebo po prodělání covidu.

To kvituje místopředseda Českého gastronomického institutu Filip Sajler:

Hosty byli:
Andrea Kubová, redaktorka, Český rozhlas
Filip Sajler, místopředseda Českého gastronomického institutu
Jiří Mašek, ANO, poslanec, člen sněmovního Výboru pro zdravotnictví
Vlastimil Válek, TOP 09, poslanec, člen sněmovního Výboru pro zdravotnictví

„Doufám, že aktuálně ministři dodrží to, co jsme předjednali. A dohoda skutečně bude taková, že lidé na zahrádky mohou bez toho, aniž bychom je my jako provozovatelé museli nějak kontrolovat.“ Kontrolovat hosty mají hygienici a policisté, nikoliv obsluha

Sajler je přesvědčen, že bezpečné restaurace zajistit lze. „Důležité je, aby z toho teď nebyly nějaké masivní monstrózní akce, ale skutečně návštěvy restaurací,“ varuje.

Toho se však poslanci Mašek s Válkem neobávají. Počasí se o to postaralo za nás, shodují se.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Lukáše Matošky.

Spustit audio

Související