Nový plastový sáček rozpustíte ve vodě, využití v praxi je ale podle chemika pochybné

7. srpen 2018

Dva chilští vědci přišli s nápadem na výrobu pytlíků rozpustných ve vodě. Rozpuštěný sáček pak člověk může dokonce i vypít. Využitelnost takového materiálu v praxi je ale podle chemika z VŠCHT pochybná.

Novinka, která možná brzy přijde na trh, dokonce není pokroková ani z hlediska recyklace plastů, myslí si docent Jan Merna z Ústavu polymerů na pražské Vysoké škole chemicko-technologické.

Polymery jsou chemické sloučeniny uhlíku a vodíku, na kterých jsou navázány různé skupiny. V tomto případě jde o alkoholovou skupina OH (kyslík a vodík).

„Materiál, který deklarují, je vlastně plně syntetický polymer. Ten se ve vodě akorát rozpustí – převede se z pevné hmoty na roztok – ale polymerní molekuly zůstanou nerozloženy. Při odpaření vody nám zase zůstane pevný polymer,“ vysvětluje chemik.

Ladislav Miko: Nepoužívajte plasty tam, kde to není nezbytně nutné

Plast

Plovoucí kontinenty z plastů brázdí světová moře a oceány. Proto Evropská komise navrhuje zákaz jednorázových plastových výrobků. Přichází takový návrh včas nebo už je pozdě?

Materiál, z něhož jsou zázračné pytlíky vyrobeny, je polymerní alkohol. Od normálního alkoholu se ale v mnohém liší – mimo jiné třeba skupenstvím nebo toxikologickými účinky. „Tento polymer je pro organismus v podstatě inertní (nereaktivní),“ popisuje vlastnosti polyvinylalkoholu Jan Merna a dodává, že polymer tělem „vlastně projde a zase se vyloučí jako vodorozpustná látka.“

Ačkoli autoři nápadu vidí právě v rozpustnosti pytlíků velké plus, Merna se obává o praktičnost jejich využití. „Je otázka, na jaké zboží by se takový obalový materiál hodil. Muselo by být úplně suché, takže třeba pro zeleninu nebo ovoce by se pravděpodobně moc nenhodily, protože by to prostředí nevydržely,“ říká.

autoři: Tereza Šťastná , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.