Nový druh opancéřovaného dinosaura

3. listopad 2009

Manželský tým amerických paleontologů objevil zcela nový druh křídového dinosaura ze skupiny Ankylosauria.

Býložraví ankylosauři byli živým ekvivalentem opancéřovaného tanku. Před útoky predátorů, jakým byl například Deinonychus, jejich těla chránily kostěné štíty neboli osterodermy. V roce 1997 objevili manželé Bill a Kris Parsonsovi lebku dosud neznámého druhu ankylosaura, kterého teď popisuje článek v Canadian Journal of Earth Science. Z lebky se zachovalo asi 90 %, což stačilo na to, aby mohl být popsán nový rod i druh, který dostal jméno Tatankacephalus cooneyorum. Rodové jméno se dá přeložit jako "bizoní hlava". Odkazuje k dolů zahnutým krátkým rohům, které ankylosaurus nesl na hlavě.

Fosilie nového druhu ankylosaura pochází ze spodnokřídové formace Cloverly, která leží v amerických státech Montana a Wyoming. Dinosaurus žil asi před 112 miliony let. Paleontologové jej popisují jako přechodné stadium mezi časnými ankylosaury, kteří žili v období jury, a jejich lépe známými příbuznými, kteří se dožili zániku dinosaurů na konci křídy. Objev Tatankacephalus cooneyorum tak vnáší nové světlo do evoluce opancéřovaných dinosaurů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.