Nový druh lalokoploutvé ryby

25. říjen 2012
Monitor

V Texasu vědci objevili dosud neznámou lalokoploutvou rybu. Celkový počet jejich druhů tak dosáhl čísla 81.

Lalokoploutvé ryby (Coelacanthimorphes) patří mezi jednu z nejstarších vývojových linií obratlovců. Poprvé se objevily asi před 400 miliony let a maxima své diverzity dosáhly v triasu. Dva druhy – latimérie podivná (Latimeria chalumnae) a latimérie celebeská (Latimeria menadoensis) – však žijí dodnes. Fosilie lalokoploutvých ryb byly nalezeny na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy. Exempláře, které pocházejí z Texasu, jsou velmi staré, doposud nejmladší žil v triasu před přibližně 200 miliony let. Nyní ale byla nalezena fosilie z období křídy, jejíž stáří je „pouhých“ 100 milionů let. Pochází ze souvrství Duck Creek na severu Texasu, kde se kdysi nacházelo vnitrozemské Niobrarské moře.

<p> <iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/rspjDMPNRzg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Z lalokoploutvé ryby, která dostala latinské jméno Reidus hilli, se zachovala jen část lebky. I to však stačilo k tomu, aby vědci ze Southern Methodist University určili, že patřila do zcela nové skupiny lalokoploutvých ryb Dipluridae. Ta je jakýmsi přechodem mezi dvěma dosud známými čeleděmi Mawsoniidae a Latimeriidae. Příslušníci čeledi Dipluridae byli zřejmě menší než jiné lalokoploutvé ryby - Reidus hilli měřila na délku pouhých 40 centimetrů, zatímco dosud známé druhy dosahovaly či dosahují délky jednoho až tří metrů.

FOTOGRAFIE

Zdroj: Southern Methodist University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.