Novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky získal komentátor Českého rozhlasu Plus Jan Fingerland

6. únor 2024

Jan Fingerland, komentátor Českého Rozhlasu Plus, získal prestižní novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky, která se v Česku uděluje od roku 1995. Fingerland po mnoho let připravuje komentáře pro pořad Názory a argumenty, kde se věnuje tématům spojeným převážně s Blízkým východem, ale i Asií nebo Afrikou.

„Jsem rád, že jsem tu cenu mohl dostat a že jsem ji mohl dostat i díky tomu, že můžu pracovat v Českém rozhlase Plus, specificky v pořadu Názory a argumenty, což je takový ekosystém, prostředí, ve kterém člověk může pěstovat určitý typ žurnalistiky, která udržuje nějaký tón spíše, než že by se snažila za každou cenu získat pozornost,“ řekl Jan Fingerland.

Čtěte také

Ocenění pro nejlepší novináře je každoročně udělováno k výročí narození Ferdinanda Peroutky. Jan Fingerland ho získal za své důkladné analýzy a hluboké znalosti zúročené v jeho novinářské práci. Připojil se k výčtu oceněných osobností Českého rozhlasu, mezi které již například patří zahraniční zpravodaj Martin Dorazín, ekonomická analytička Jana Klímová, moderátorka Lucie Vopálenská a komentátoři Jan Bednář, Petr Nováček a Milan Slezák.

„S radostí gratuluji Janu Fingerlandovi, jehož novinářská práce byla po zásluze doceněna právě Cenou Ferdinanda Peroutky. Jan Fingerland dlouhodobě patří mezi naše velmi uznávané a respektované pracovníky vyznačující se skvělými znalostmi, díky kterým dokáže posluchačům Českého rozhlasu velmi dobře reflektovat dění ve společnosti a zároveň jim ho pomoci přesně zasadit do kontextu,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Jan Fingerland vystudoval politologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, kde následně i několik let přednášel. Postupně ho však zlákal svět novinařiny, přičemž své první zkušenosti s novinami získal ve Večerníku Praha.

Čtěte také

Kromě politologie ho zajímala také politická filozofie a religionistika, kterým se věnoval na studiích v Yorku, Stockholmu a Jeruzalémě. Pracovní zkušenosti také získal jako redaktor zahraničního zpravodajství České televize. Externě pak přispíval delšími texty do českých deníků a týdeníků, zejména Mladé fronty Dnes, Lidových novin a Reflexu.

Od roku 2008 je součástí Českého rozhlasu Plus a má na starosti přípravu pořadu Názory a argumenty. V něm pokrývá nejen politická témata, ale je rovněž autorem článků z oblasti kultury, historie a náboženství.

V roce 2022 mu vyšla literární prvotina zvaná Hebrejky: Biblické matky, démonky, královny i milenky, jež se zaměřila na příběhy biblických žen ve znevýhodněném postavení pojaté z různých interpretačních pohledů.

autor: bbu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.