Novinář Novák: Tálibán dá možná lokálním vůdcům určitou moc, otevřenou kritiku ale tolerovat nebude

6. září 2021

Radikálně islamistické hnutí Tálibán ohlásilo dobytí poslední vzdorující afghánské provincie Pandžšír. Vůdce odboje Ahmad Masúd ještě nevydal oficiální prohlášení, redaktor serveru Aktuálně.cz Martin Novák se ale domnívá, že jeho vojáci skutečně prohrávají. „Špatně se to ověřuje, ale z fotografií jde odtušit, že Tálibán postoupil hodně daleko. Pandžšír byl úplně obklíčený – nemají žádnou únikovou cestu, ani jak tam dostávat proviant. V tomhle nemohli dlouho vydržet,“ shrnuje.

Novák nicméně nepředpokládá, že by Tálibové dál postupovali jen represivní cestou. „Budou se snažit s někým dohodnout na dělení moci,“ říká a očekává, že svou roli sehrají lokální vůdci.

Čtěte také

„Tálibán jim možná dá určitou moc, ale rozhodně si myslím, že nebude tolerovat otevřenou kritiku svého režimu, známky odporu, ani určitou nezávislost žen, kterou jsme viděli v minulých letech,“ nastiňuje novinář.

A domnívá se, že Tálibové se ze své první vlády v 90. letech poučili. Dnes vědí, že životaschopný režim je závislý na fungování ekonomiky a interakci se zahraničím. „Musí spolupracovat i s lidmi, kteří nejsou otevřeně pro Tálibán, ale nějakým způsobem zajišťují ekonomický chod země.“

Kdo je Abdul Ghání Baradar

Martin Novák, reportér Aktuálně.cz

Favoritem na post nového šéfa afghánské vlády je dvojka Tálibánu a jeden z jeho zakldatelů Abdul Ghání Baradar.

„Je to veterán z 90. let a dělal vyjednavače Tálibánu se Spojenými státy v Kataru. Pokud bychom to kvalifikovali na umírněné a radikály, tak on patří k těm pragmatičtějším členům,“ konstatuje host Martiny Maškové a Jana Burdy.

Bude to Tálibán, neočekávejme umírněné politiky, kteří budou s každým vyjednávat a respektovat názory druhých.
Martin Novák

„Na druhou stranu v té vládě ale mají být opravdu tvrdí teroristé, kteří seděli v Guantánamu (vojenské vězení pro bojovníky zajaté v rámci boje proti terorismu pozn. red.). Bude to Tálibán, neočekávejme umírněné politiky, kteří budou s každým vyjednávat a respektovat názory druhých. To určitě ne.“

Co bude dál?

Hosty byli:
Magdaléna Fajtová, redaktorka, Český rozhlas
Martin Novák, redaktor serveru Aktuálně.cz
Richard Stojar, bezpečnostní analytik, Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií, Univerzita obrany v Brně (kandiduje za hnutí Monarchisté.cz)
Olga Krupauerová, bývalá zpravodajka Českého rozhlasu v USA

Z bezpečnostního hlediska je v tuto chvíli ještě obtížné predikovat a vyvozovat nějaké dalekosáhlé závěry, tvrdí bezpečnostní analytik Richard Stojar z Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií při Univerzitě obrany v Brně (kandiduje ve sněmovních volbách za hnutí Monarchisté.cz).

„Nyní je otázka, jestli po těch dekádách válčení bude touha po míru taková, aby utlumila i vnitřní rozpory, které v rámci hnutí už můžeme pozorovat,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související