Novinář: Jde o to, kdo je ve společnosti pánem, pes nebo člověk?

5. srpen 2014

Incidentů, při kterých dojde k vážnému napadení člověka zvířetem, je v naší zemi několik do roka. Co s tím?

Pomůže zpřísnit tresty pro majitele psů? Budeme muset všechny čtyřnohé miláčky držet na vodítku s náhubkem, pojišťovat a čipovat? Nebo dokonce budemete chovy některých plemen zakazovat?

„Pes vzbuzuje obavy, a já nevím, proč bych to měl snášet,“ řekl v pořadu Pro a proti publicista Vilém Barák.

Podle něj by měl vstoupit v platnost obecně platný zákon plošně zavádějící u psů náhubek, vodítko, čipování a odběr DNA. Vyhlášky, které jsou místně platné problém neřeší, soudí novinář.


Barák: „Jde o to, kdo je tady pánem, jestli pes, nebo člověk. Jdu po ulici a chci se cítit bezpečně. Když někdo řekne něco proti psům, automaticky nemá rád psy. Ale tady jde o to, že nevím, proč by se měl člověk bát, když kolem něho jde padesátikilový pes bez vodítka.“

„Představte si, že bych chodil po městě, měl za pasem šavli nebo pistoli, a v okamžiku, kdy ke mně přiběhne pes a já se cítím ohrožen, bych reagoval obranou. Chovatelům psů by se to jistě nelíbilo, ale ani ostatním lidem, že chodím s šavlí u pasu,“ uvedl jako příklad Barák.

Šéfredaktor časopisu Psí kusy Dušan Stuchlík je přesvědčen, že se jedná v první řadě o problém majitelů. „Majitelé psů by měli být ohleduplní, a domnívám se, že většina je.“

Na metaforu publicisty reagoval: „Pokud v panu Barákovi vzbuzuje obavy pes, tak v lidech dřímá stejné, ne-li větší nebezpečí než ve psech. na následky napadení psem umřel v minulých letech jeden až žádný člověk, zatímco následkem napadení člověkem umírají desítky lidí.“


Stuchlík: „Jedna poloha je vzdělávání, druhá je vymáhání v současnosti platných norem. Jestliže je někde obecně závazná vyhláška, která pravidla určuje, pak nemá smysl zpřísňovat stávající vyhlášky. Současné zákony a vyhlášky jsou dostatečné, ale zjevně se nevymáhají. Nepotřebujeme zpřísňovat zákony, potřebujeme zabezpečit dodržování těch stávajících."

autoři: luv , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.