Novavax by měl do Česka dorazit v polovině února, tvrdí mluvčí ministerstva zdravotnictví

14. leden 2022

Na e-mail covid@rozhlas.cz v poslední době přichází podobné dotazy – ptáte se, kdy do Česka dorazí očekávaná vakcína společnosti Novavax, respektive očkovací látka Nuvaxovid. Podle ředitele odboru komunikace s veřejností ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba, by se k nám vakcína měla dostat už v polovině února. „Stejně, jako do celé Evropské unie, protože dorazí najednou,“ říká v pořadu Koronafokus.

Objednáno je 370 tisíc dvoudávkových vakcín, což by mělo stačit pro zhruba 180 tisíc zájemců. Druhá dávka by měla být aplikovaná už po třech týdnech.

„Vakcína bude pro osoby, které odmítají, nebo nemohou dostat látky Spikevax/Moderna nebo Cominarty/Pfizer, BioNTech. Předpokládáme, že by Novavax měl být i u praktických lékařů, o tom se ale ještě bude jednat,“ vysvětluje Jakob.

Vakcína bude pro osoby, které odmítají, nebo nemohou dostat jiné vakcíny.
Ondřej Jakob

Zatímco očkování od Pfizeru už v Česku můžou dostat i děti starší pěti let, Nuvaxovid bude na doporučení Evropské lékové agentury zatím jen pro dospělé.

Čtěte také

Vakcína firmy Novavax je postavena na jiném principu než mRNA vakcíny.

„V rámci očkování dostáváme přímo hotový antigen, na který pak imunitní systém odpovídá,“ vysvětluje vakcinolog Marek Petráš z III. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Všechny mRNA vakcíny jsou přitom založeny na tom, že naše tělo dostává, řekněme informaci o příslušném antigenu a buňky pak mají povinnost si tyto antigeny samy vytvořit,“ dodává.

Je podobný osvědčeným vakcínám

Nuvaxovid má tak fungovat na podobném principu, jako stávající osvědčené vakcíny – například proti chřipce, rakovině děložního čípku nebo žloutence typu B.

Čtěte také

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který u nás monitoruje bezpečnost vakcín i léků, jde o bezpečnou vakcínu.

Její účinnost by podle dostupných studií měla být kolem 90 procent a protilátky „naběhnou“ už do sedmi dnů po druhé dávce. SÚKL připomíná, že data o účinnosti této vakcíny proti novým variantám koronaviru jsou zatím stále omezená.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Nežádoucí účinky jsou velmi podobné jako u všech ostatních vakcín na covid-19: Bolest hlavy, nevolnost, zvracení, bolest svalů, kloubů, únava a celková slabost.

Poslechněte si Koronafokus v audiozáznamu, připravila Zuzana Machálková.

Spustit audio

Související