Proteiny vyráběné můrou obohacené o kůru stromu. Jak funguje nová vakcína proti koronaviru Novavax?

Evropská léková agentura by mohla brzy schválit další vakcínu proti koronaviru. Čeká se rozhodnutí o očkovací látce americké společnosti Novavax. V Česku by měla být k dispozici v lednu, oznámil už dřív premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ministerstvo zdravotnictví Radiožurnálu potvrdilo, že dorazí 400 tisíc dávek. Podle zájmu pak výrobce může zaslat další milion 300 tisíc vakcín. O jakou látku přesně jde?

Cílem vakcíny Novavax je připravit lidskou imunitu na setkání s koronavirem. Způsob, jakým naše tělo trénuje, je ale jiný. Dosavadní vakcíny fungují tak, že doručí do buněk recept na výrobu neškodných částí koronaviru. Imunita je rozpozná a zničí, a tak se vytrénuje.

Novavax ale vyvinul takzvanou proteinovou vakcínu. Nemá v sobě recept, ale přímo neškodný protein spolu s posilovací látkou, která vybudí lidskou imunitu k akci. Je to tradičnější způsob vakcín. Stejně fungují očkovací látky třeba proti žloutence typu B nebo lidskému papilomaviru.

Začíná to v buňkách můry...

U jiných typů vakcín si protein vyrábí lidské buňky. Vědecká výroba má fascinující příběh. Vědci v laboratoři taky používají návod na výrobu proteinů, ale místo aby ho poslali do lidského těla, vloží ho do viru, který ho donese do buněk hmyzu.

Čtěte také

U Novavaxu jsou to buňky můry, které pak fungují jako bioreaktory – vyrábí neškodné koronavirové proteiny. Vědci je sesbírají a složí do nanočástic, jejichž struktura připomíná koronavirus. Funguje to jako převlek. Tyto částečky pak zdravotníci pošlou injekcí do lidského těla.

...pak se přidá kůra stromu

K tomu, aby vybudili bílé krvinky jako strážce organismu, přidají vědci k nanočásticím ještě extrakt z kůry stromu jménem Mydlokor tupolistý, který roste v Chile. Jeho kůra se dřív používala k umývání rukou, protože hezky pění. Obsahuje totiž saponiny.

Tohle „mýdlo“ nás pod kůží podráždí, lidskému tělu se to pochopitelně začne nelíbit, zasáhne a přitom objeví neškodné části koronaviru z vakcíny. A začne proti nim bojovat.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související