Varianta omikron má zhruba padesát mutací, rychle se šíří a moc toho o ní nevíme

29. listopad 2021

Nová varianta koronaviru pojmenovaná omikron je potvrzená už i v Česku. Kvůli dosud nejvíc zmutované variantě koronaviru státy po celém světě opět omezují turismus (nejnověji Japonsko) a zavádějí karantény pro cestující ze zemí, kde se omikron objevil. Co vlastně ony mutace znamenají?

Omikron je varianta koronaviru, která má několik desítek mutací. Koronavirus se skládá z bílkovin, které tvoří aminokyseliny. Představte si koronavirus jako dům složený z lego kostek. Kostky jsou aminokyseliny. Z kostek postavíte zeď – tedy bílkovinu. A když dáte pár zdí dohromady, pár bílkovin, postavíte dům, tedy koronavirus.

Struktura některých proteinů koronaviru SARS-CoV-2.

Když pár kostek vyměníte, pořád je to dům. Ale jiný. Je to jeho jiná varianta. To stejné funguje u koronaviru. Když se změní pár aminokyselin, vznikne nová varianta koronaviru.

Zatím víme zhruba o padesáti mutacích omikronu. A proto tenhle dům vypadá úplně jinak než všechny, které jsme dosud viděli. Když budete stavět domy z lega často, tu a tam taky vyměníte pár kostek. Je to náhodné, ale může se stát, že zdi budou pevnější a odolnější. A nikdo nepozná, že je to ten starý dům.

Tohle dělá koronavirus sám od sebe. Tím, jak se v lidských buňkách replikuje, náhodně mění své části, aby se dokázal lépe bránit naší imunitní reakci.

Omikron pro lepší signál koronavirové antény

Za to, že se omikron rychle šíří, mohou mutace. Opět příklad: Na domech jsou antény, které vyčnívají a kterými se domy snaží připojit k rozhlasu, televizi nebo internetu. Když vyměníte část antény, lépe ji nasměrujete, třeba bude lepší signál.

Stejně tak koronavirus má paprsky, které z něj vyčnívají a kterými se připojuje na lidské buňky. Když uděláte pár mutací na koronavirovém paprsku, taky se možná změní jeho vlastnosti. Bude pro něj třeba snazší se připojit na lidské buňky a vniknout do nich.

O omikronu toho ale zatím víme málo, tuto variantu musíme víc prozkoumat.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související