Hybridní imunita: Prodělaný covid a k tomu očkování je nejúčinnější ochranou i proti mutacím viru

Nejlépe jsou proti covidu-19 chráněni lidé, kteří mají za sebou nemoc i očkování. Ti podle výzkumu získali hybridní imunitu. Ta je chrání i proti variantám virů, se kterými se ještě nesetkali. Vědci hledají způsoby, jak hybridní imunitu vytvořit jiným způsobem, protože nákaza koronavirem je přece jen příliš nebezpečné.

Hybridní imunita je spojení imunity získané po nemoci a po očkování. Oba druhy se od sebe trochu liší a když se spojí dohromady, vzájemně se neobvykle posílí.

Výzkumný tým z Rockefellerovy univerzity studoval imunitu lidí, kteří byli očkovaní půl roku až rok po prodělaném covidu. Není dopodrobna vysvětlené, jak tito lidé získali imunitu proti různým variantám viru. Určitou stopou ale jsou paměťové buňky v lymfatických uzlinách.

Ty máme třeba na krku a otečou, když jsme nachlazení. Tyto B buňky časem mutují a vytvářejí různé varianty protilátek. Je jich ale poměrně málo. Když ale po půl roce dostanou posilující dávku vakcíny, spustí „výrobu“ vylepšených protilátek ve velkém.

Třetí dávka vakcíny?

Vylepšené paměťové B buňky našli vědci z Pensylvánské univerzity i u lidí, kteří covid neprodělali, ale dostali před půl rokem očkování.

Podle vědců by tuto imunitu mohla posílit třeba třetí dávka vakcíny, která by měla povzbudit paměťové B buňky v uzlinách.

Jiná možnost je u dvoudávkové vakcíny prodloužit rozestup mezi dávkami.

autoři: Štěpán Sedláček ,
Spustit audio

Související