Šestá vlna pandemie: Přibývá hospitalizací, nemocnicím chybí zdravotníci kvůli karanténám

Už čtvrtý týden stoupá volná kapacita jednotek intenzivní péče v nemocnicích. Česko přitom podle ministerstva zdravotnictví tento týden čeká až 80 tisíc nově odhalených nákaz koronavirem za jediný den. Jak je možné, že se dosud šestá pandemická vlna neprojevuje v nemocnicích? A kdy začne?

Nenápadný začátek šesté vlny

Počet lidí na JIP se už delší dobu snižuje, ale u celkového počtu hospitalizovaných se situace v uplynulém týdnu po delší době poklesu změnila. V některých krajích se totiž začal počet propouštěných a nově přijatých pacientů vyrovnávat. To je signál, že i šestá vlna se začíná v nemocnicích projevovat. A stejně jako u předchozích vln to je s mírným zpožděním.

Čtěte také

Ústav zdravotnických informací a statistiky má pro její vývoj rozepsané dva základní scénáře. Ten optimistický počítá s polovičním zásahem oproti variantě delta, ten pesimistický s totožným zásahem jako na podzim.

Vyčerpaní zdravotníci

Vláda schválila, že v nemocnicích mohou nadále zůstat vypůjčená lůžka z nouzových zásob. Na druhou stranu v řadě krajů jsou lůžka obsazená pacienty s dlouhým covidem, na oddělení dlouhodobé intenzivní péče jich je zhruba sedmdesát.

Druhá a důležitější je otázka personálu. Zdravotníci jsou po předchozích vlnách vyčerpaní, a navíc začínají chybět kvůli nákaze variantou omikronu - už jedenáct ze čtrnácti krajů podle dispečinku lůžkové péče hlásí, že jich je nedostatek.

V některých krajích nadále omezují plánované zákroky, ale už jen částečně, do dvaceti procent. Týká se to Karlovarského, Plzeňského, Libereckého, Pardubického, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související