Nová teorie vzniku života

28. červen 2006

Vznik života z neživé hmoty je pro vědce stále záhadou. S novým pohledem na tento klíčový okamžik evoluce nyní přichází biolog Robert Shapiro z New York University. Podle něj první mikroorganizmy nevznikly spontánním poskládáním velkých molekul nebo složitých komplexů, ale z koktejlu velkého množství malých a poměrně jednoduchých organických molekul.

"Nezdá se mi, že by existence živého světa se mohla odvíjet od velmi nepravděpodobného spontánního spojení již předtím samostatně existujících organických makromolekul, jako je RNA nebo bílkoviny," tvrdí Shapiro. "Mnohem pravděpodobnější je vznik prvních mikroorganismů v mixu jednoduchých organických sloučenin prostřednictvím opakovaných katalytických cyklů, do něhož proudila volná energie z vnějšího prostředí."

Až dosud většina vědců soudila, že před vznikem živých organismů už si příroda "připravila" složité organické makromolekuly, nebo dokonce jakési předbuněčné membránové struktury - takové, jaké jsou dodnes základem vnitřního uspořádání všech buněk. Odborníci už také umí tyto komponenty života uměle vyrobit. Podle Shapira to však nic nedokazuje, protože syntéza se odehrává v dokonale vybavených laboratořích, podle složitých přesně navazujících postupů a v dokonale definovaných podmínkách. Takové však prostředí, kde se život zrodil, rozhodně nebylo.

Podle dosavadních představ život vznikl z již "připravených" složitých makromolekul a předbuněčných struktur

Shapiro proto razí myšlenku existence jakési řídicí reakce - procesu, který do neorganizované směsi poměrně jednoduchých molekul (takových, jejichž existence již byla prokázána nejen na Zemi, ale i na mnoha místech ve vesmíru) dokáže přivést energii z vnějšího prostředí tak, aby z nich vznikla organizující se metabolická struktura.

"Pokud chceme získat skutečně pravděpodobnou hypotézu vzniku života, nemůžeme přírodu znásilňovat svými představami, ale naopak ji pozorovat a učit se od ní," říká Shapiro. Jeho vědeckou práci o zrození života ze směsi jednoduchých molekul otiskne v plném znění červnové číslo odborného časopisu The Quarterly Review of Biology.

Radost z nového pohledu na počátky "biologické kariéry vesmíru" mají především přívrženci tzv. teorie panspermie, podle níž život vznikl ve vesmíru a jeho zárodky osídlí každou vhodnou planetu poměrně krátce po jejím vzniku. V mračnech kosmické hmoty je totiž jak dostatek vhodných molekul, tak i vnější energie, která by mohla způsobit jejich uspořádání do prvotních zárodků života.

Logo
autor: Jan Novák
Spustit audio