Nouzový stav měl trvat alespoň o týden déle. Mám pocit, že je to snaha nové vlády ukázat nový přístup, říká Smejkal

21. prosinec 2021

Ve středu by mělo být jasné, jaká covidová opatření budou platit o vánočních svátcích a na konci letošního roku. Poté, co skončí nouzový stav, o jehož neprodloužení rozhodla nová vláda. „Ukončení nouzového stavu je namístě. Veškerá plošná opatření bez ohledu na specifické situace nevedla k ničemu podstatně lepšímu,“ míní biochemik Zdeněk Hostomský. Podle vedoucího Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petra Smejkala měl nouzový stav trvat alespoň o týden déle.

Upozorňuje, že do doby, než se změní pandemický zákon, je nouzový stav právně jediná možnost, jak některé věci zabezpečit a některá opatření nařídit.

Čtěte také

„Měl trvat aspoň o týden déle. Protože víme, jak může být konec roku z hlediska epidemie rizikový. A to zejména proto, že slavíme, a za druhé, že tady máme novou variantu viru, která nám za chvíli ukáže, jak rychle se šíří,“ argumentuje epidemiolog Smejkal, který je také členem Národního institutu pro zvládnutí epidemie, tedy poradní skupiny nové vlády.

Hostomský zdůrazňuje, že epidemie v současné době klesá. Připouští, že jde převážně o variantu delta, která podle něj odchází spontánně.

Zdeněk Hostomský, biochemik

„Nesouvisí to vůbec s tím, jestli třeba Rakousko, Německo či Slovensko udělaly přísná opatření, my méně přísná. Biologická data ukazují, že epidemie má svoji dynamiku. Co jde rychle nahoru, to jde rychle dolů,“ naznačuje ředitel Ústavu organické chemie a biochemie.

A pokračuje: „Omikron je varianta, která byla WHO označena jako Variants of Concern, že vlastně o ní nevíme, ale měli bychom se trošku obávat. Dat o ní nemáme hodně, ale také záleží na tom, jak to kdo interpretuje. Například data z Jihoafrické republiky ukazují, že počty nakažených šly nahoru, ale žádná úmrtí a žádné těžké případy nenásledovaly.“

Biologická data ukazují, že epidemie má svoji dynamiku. Co jde rychle nahoru, to jde rychle dolů.
Zdeněk Hostomský

Že je omikron zatím jednoznačně nejinfekčnější varianta koronaviru, kterou známe, už víme a nemusíme se ani dívat do jižní Afriky, reaguje Smejkal.

Čtěte také

„Stačí, když se podíváme do Velké Británie, co omikron dělá. A vždy to tak bylo, že se ze Západu k nám dříve, nebo později  a tady vzhledem k infekčnosti myslím, že to bude dříve – všechny varianty dostanou. My se prostě ničemu nevyhneme,“ soudí epidemiolog.

Předpokládá, že pokles epidemie v Česku bude pozvolna zpomalovat a někdy na začátku ledna opět dojde k nárůstu počtu pozitivních případů. Připouští, že jak se to promítne do hospitalizací, je velká neznámá.

Petr Smejkal

„Ale je dobré být na to připravený. Protože i z ohromného počtu nakažených, který určitě budeme vidět, i třeba jen nepatrný zlomek, když skončí v nemocnicích, může ty nemocnice opět zatížit. Proto i minimální věc, jako prodloužení nouzového stavu o týden, by z mého pohledu byla na místě,“ zdůrazňuje vedoucí skupiny MeSES.

Všichni jsme chtěli, abych se věci lidem nenařizovaly, ale doporučovaly. To nám ale selhalo z mnoha důvodů.
Petr Smejkal

„Mám trošku pocit, že je to snaha ukázat, že nová vláda má nový přístup. Je to fajn, všichni jsme chtěli, abych se věci lidem nenařizovaly, ale doporučovaly a oni je budou dodržovat. To nám ale selhalo z mnoha důvodů. A tady se jedná opravdu jen o prodloužení nouzového stavu o týden, maximálně o dva, abychom rizikový konec roku nějak přestáli bez toho, aby se varianta omikron rozšířila ještě rychleji. Čísla růst začnou. Jde jen o to, abychom uhlídali dynamiku toho růstu,“ opakuje.

Biologie je daleko důležitější než politika

Smejkal proto věří, že ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ještě změní své rozhodnutí.

Čtěte také

„Tady skutečně není o čem pochybovat. Zvlášť, když se podíváme na západ od našich hranic. Třeba ve Velké Británii, kde je přístup vlády podobný té naší. Nedává moc na doporučení expertů, ale i ona nyní přistupuje k opatřením. Takže myslím, že se k tomu dostaneme také,“ doufá Petr Smejkal.

Hostomský opakuje, že s prodloužením nouzového stavu nesouhlasí a že stav nouze s poklesem epidemie naprosto nesouvisí.

„Epidemie jde dolů v různých zemích střední Evropy. S vládní politikou to v podstatě souvisí velmi málo. Prostě ta epidemie mají svoji dynamiku. Biologie je daleko důležitější než politika,“ konstatuje.

Prostě se nechejte očkovat. A úplně logicky bych řekl: Nejúčinnější cesta teď je dát si třetí dávku.
Zdeněk Hostomský

„Já bych sázel na biologii, medicínu a na farmaceutický průmysl. My dobře víme, co funguje. Ukazuje se, že úplně nejlepší ochrana je kombinace přirozené infekce a vakcinace. A nejlepší v pořadí nejdříve se vakcinovat, pak se viru vystavit. Myslím, že místo toho se pořád zavírat – prostě se nechejte očkovat. A úplně logicky bych řekl: Nejúčinnější cesta teď je dát si třetí dávku,“ uzavírá Zdeněk Hostomský.

Poslechněte si celou debatu. Ptá se Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Související