Notebook s úhlopříčkou půl metru

9. leden 2006

Společnost LG.Philips LCD představila na právě skončeném veletrhu spotřební elektroniky CES 2006 displej, o jakém se nám nesnilo. LCD displej je určen pro notebooky. To bývá obvyklé - až na úhlopříčku 20,1 palců neboli 51,05 cm!

Onen "macek" se jmenuje dost nezapamatovatelně: LP201WE1. Vedle úhlopříčky 20,1" zajímá uživatele také rozlišení WSXGA - to je poměrně netypických 1680 x 1050. Poměr stran 16 : 9 odpovídá současnému "wide" televiznímu trendu. Obraz může sledovat klubko diváků z úhlu až 178°. Displej má kontrast 600 : 1 a zobrazí až 16,77 milionu odstínů.

Displeje v noteboocích již zažily mnoho. Krásně kontrastní monochromatickou plazmu nahradily LCD displeje, později i s barvou. Aktivní TFT zobrazovače přidaly kouzlo jasných barev a rychlých změn. Postupem času se displej zvětšil natolik, že narazil na okraj mezitím se zmenšujících notebooků. Od té chvíle to je právě displej, který neustále zvětšuje plochu notebooků. Někdejší vrchol 13,3" byl nahrazen "obrovskou" úhlopříčkou 14,1". To chvíli vydrželo, až se objevily první modely 15,0". Opět si celý svět myslel, že větší už proboha být nemůže. Chyba lávky. Přišly 16" a potom 17" modely. Mezitím se objevilo nové rozumné maximum 15,4" s poměrem stran 16 : 9, směřující také k příznivcům stříbrného plátna (nebo stříbrného LCD či notebooku?). Nyní je téměř jisté, že za nějakou dobu se setkáme s notebooky s úhlopříčkou téměř takovou, jako má 55cm televize. Ani to není maximum. A bude hůř.

Rád chodím do kina, ale nosit si kino s sebou, nic moc... Už nyní se začíná projevovat nevýhoda obřích LCD displejů v noteboocích. Jejich majitelé vystřídali prvotní nadšení za mírné rozčarování z hmotnosti mezi pěti a deseti kilogramy. Tato kategorie je samozřejmě ideální pro DTR (desktop replacement) neboli náhradu stolního počítače. Taková náhrada se nestěhuje každý den, spíš umožňuje snazší přesun z místa na místo, pokud je to zapotřebí. Třeba na víkend na chatu.

autor: Patrik Veselík
Spustit audio