Neznám nikoho, kdo volil Trumpa, jazzový hudebník říká Rudy Linka

27. červen 2020

REPRÍZA | „Nejvíc ze všeho se cítím být Newyorčanem. New York totiž není jen místo, je to styl uvažování,“ říká host Osobnosti Plus, jazzový hudebník Rudy Linka.

„Jako Newyorčan nenávidím Trumpa a miluji Obamu. A jsem obklopen stejně uvažujícími lidmi, kteří mně dávají úžasnou energii, s nimiž je legrace, pijí dobré víno, jsou jakéhokoli náboženství a nevolí právě Trumpa. Vlastně neznám nikoho, kdo Trumpa volil. Ale je jich 49 milionů. Někde,“ vysvětluje, jak žije v manthattanské hipsterské společnosti.

Jazzový kytarista Rudy Linka se narodil 29. května 1960 v Praze. V roce 1979 absolvoval klasickou kytaru na Pražské konzervatoři, na začátku 80. let pak emigroval do Švédska, kde čtyři roky studoval skladbu na Stockholm Music Institute. Od roku 1985 žije ve Spojených státech amerických. V roce 1996 bylo jeho album „Czech It Out“ německým časopisem JazzThing Magazine zvoleno jednou z nejlepších nahrávek a v roce 1998 jej čtenáři časopisu Down Beat Magazine zvolili jedním z nejlepších kytaristů. Od roku 2005 v České republice každoročně organizuje jazzový festival Bohemia Jazz Fest.

„Poprvé v historii se stalo, že se Amerika rozdělila na dvě Ameriky. Kromě New Yorku, to byl vždycky stát ve státě,“ hodnotí situaci po prezidentské volbě, která se konala na podzim 2016.

Linka v této souvislosti říká, že se vždy cítil být velmi proamerickým. „Vždy mně připadalo, že to, co jinde nedávalo logiku, v Americe vždy logiku dávalo. A Trump je první věc, která logiku nedává.“

Moje dcera je rodilá Newyorčanka z Manhattanu a úspěch už vidí jinýma očima než já.
Rudy Linka

Já a moje manželka jsme tým

Linka se brání srovnání Trumpa s Ronaldem Reaganem. „Ronald a Nancy, to byl tým, přesně jako Bill a Hillary. A jaký tým máme teď tady? Donald a kdo? Melanie? Všechno, co jsem kdy v životě udělal, je založeno na tom, že mám dobrý tým. Že jsem já a moje manželka. Není možné udělat cokoli, když vedle vás stojí úplný blázen, někdo, kdo vás nemůže podpořit, nebo člověk, kterému nevěříte,“ říká hudebník.  

Kritérium úspěchu

Moderátorka se svého hosta ptá, jaký je ve Spojených státech zájem o jazz. „Je to menšinový žánr, ale všechno je relativní. Dnes když se řekne jazz, neznamená to vůbec nic. Je pod ním směs věcí a podžánrů, které se od sebe ještě liší. Znám jazzmeny, kteří vydělávají obrovské peníze a hrají ve velkých amfiteatrech, ve kterých hraje třeba Paul Simon nebo Sting. Můj životní úspěch je právě to, že si díky hudbě, kterou dělám rád, zaplatím všechno, co chci.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Rudy Linkou. Dozvíte se, proč hudebník odešel z Československa do světa za jazzem, nebo proč se jeho věrný pes jmenuje „Bedňák“.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související