Nezávislá statistika?

21. leden 2003

Nevěřím statistice, kterou si sám nezfalšuju, citovával bývalý šéf statistického úřadu klasika a myslíval to samozřejmě jako žert. Od minulého týdne vtipy tohoto druhu vyvolávají spíše mrazení než úsměv, i když, jak tvrdí předchůdce předsedkyně Českého statistického úřadu Marie Bohaté Edvard Outrata, černý Petr je prý evidentně na celních úřadech.

Ty ignorovaly novelu celního zákona a tím pádem nezaregistrovaly vyvážené zboží za desítky miliard. Od loňského července tak dodávaly statistikům pro výpočty makroekonomických údajů chybná data. Ti je ovšem řadu měsíců přijímali a používali, aniž by jim očividně bylo nápadné, že je něco v nepořádku.

Takže zatímco hospodářství ostatních kandidátských zemí s výjimkou krizového Polska rostlo v předpokládaném koridoru kolem tří i více procent, český vývoz dramaticky klesl a spolu s ním náhle klesal i hrubý domácí produkt. Analytici si lámali hlavu nad rozporem mezi čísly o vzrůstající průmyslové výrobě a klesajícím vývozem a docházeli k závěrům, že fabriky asi vyrábějí na sklad a motor ekonomiky tedy táhne spotřeba domácností. Jenže ve skutečnosti bylo všechno jinak:

Lidé víc pracovali než utráceli a vyráběli dokonce užitečné věci, které se dobře prodávaly. Hospodářství rostlo skoro dvakrát tolik, než tvrdily statistiky a odpovídajícím způsobem se ve skutečnosti vyvíjel i vývoz. Jde tedy o velice dobrou zprávu a kdyby jí byl Český statistický úřad pustil do světa hned, jak ji zjistil, tedy loni v listopadu, nejspíš by ji přes všechny problémy veřejnost byla schopna hodnotit jako příjemné překvapení.

To, co je dnes zdrojem úžasu, je totiž právě ona mnohatýdenní prodleva, zpečetěná navíc faktem, že ještě v pátek podali zaměstnanci ČSÚ údaji o dopadu směnných relací na obchod důkaz, že se svými hausnumery řídí dál, k čemuž jejich nejvyšší nadřízená pouze dodala, že prý zapomněli oznámit, že příslušný údaj bude co nejdřív aktualizován...

. Obdobně kuriózní je ostatně i oficiální vysvětlení prodlevy. Informace pouze o tom, že byla objevena chyba, ale neví se ještě, jak bude velká, by mohla podle mého názoru způsobit mnohem větší škody než o něco pozdější zveřejnění opravených údajů, řekla Marie Bohatá v pondělí Hospodářským novinám. Od listopadu do ledna se ovšem na české ekonomické a politické scéně odehrálo leccos.

Devatenáctého prosince například jednala o náhlém propadu zahraničního obchodu bankovní rada ČNB. Kdyby bývala měla k dispozici pozitivní signál, že to zřejmě není tak horké, asi by vypadalo její jednání jinak. Obdobně by se při sestavování rozpočtu na příští rok vláda zřejmě nespoléhala na větší výběr nepřímých daní, kdyby věděla, že lidé spíš pracují než utrácejí. Možná dokonce, že by se i někteří zahraniční investoři rozhodli jinak, kdyby bývali tušili, že to s českým hospodářstvím není tak špatné, jak to vypadá, i když se zatím neví přesně o kolik.

Nejvíc ovšem zamávala chybná makroekonomická čísla kurzem koruny. Když došlo minulý čtvrtek konečně k oznámení chyb, finanční společnosti a obchodníci prodělali a nebo vydělali miliony. Podle toho, jak a kam zrovna investovali.

Pracovníci Českého statistického úřadu nemohli sice asi opravdu vědět, jak velký rozdíl je mezi jimi udávaným a skutečným exportem, jakmile však přišli na to, že celníci ignorovali novelu zákona a řadu položek neregistrovali, muselo jim dojít, že čísla budou ve skutečnosti lepší než v jejich statistikách. Podezření, že o věci mlčeli záměrně, je tudíž závažnější, než se na první pohled zdá.

Nemusí jít jenom o snahu zatušovat omyl. Může za tím být i úmysl obohatit se na devizových operacích. A to už by se příčilo liteře zákona, konkrétně paragrafu o zneužívání informací v obchodním styku, který má zabránit získání hmotných výhod na finančních trzích zneužitím informací, jež nejsou veřejně přístupné a které lze získat z důvodů zaměstnání, postavení či funkce. Trest může být až tři roky odnětí svobody.

Ve hře je tedy víc, než jen pošramocená pověst jednoho státního úřadu a křeslo jeho šéfky.

Spustit audio