Nezájem o výhru a cenu

24. srpen 2006

Včera odpoledne vypršela na Slovensku lhůta, ve které bylo možné vyzvednout v loterii výhru v hodnotě dvaadvaceti milionů českých korun. Výherce se nepřihlásil. Stejnou částku předevčírem odmítl ruský matematik Grigorij Perelman, kterému Mezinárodní kongres matematiků udělil prestižní Fieldsovu medaili. V případě tajemného výherce v loterii můžeme pouze spekulovat, zda ztratil tiket, anebo ho sice má někde kapse, ale zapomněl, že si vsadil.

Pokud jde o Perelmana, který zřejmě vyřešil jeden z nejobtížnějších matematických problémů, Poincarého hypotézu, jsme o něco moudřejší. "Tato cena mě vůbec nezajímá", prohlásil a na vysvětlení dodal: "Každý chápe, že když se prokáže správnost mé práce, tak není nutné žádné jiné uznání." Jenomže v tom se zřejmě čtyřicetiletý ruský génius, žijící v ústraní v Petrohradě, částečně mýlí. Málokdo totiž pochopí jeho vysvětlení, proč jednoduše souvislá uzavřená trojrozměrná varieta je trojrozměrnou sférou. A ještě méně bude zřejmě těch, kdo pochopí, proč se zdráhá převzít medaili, ke které náleží milión dolarů. Ve světě, který lidskou dovednost a lidské štěstí vyjadřuje v penězích, je ztrácení vítězných tiketů a odmítání finančně dotovaných cen obtížně akceptovatelné.

V obou případech hovoříme o podivínech, kteří nepochopili, že smyslem života je ať už po zásluze (anebo štěstím) zbohatnout. Neradi si připouštíme, že ztratit milionový kupón či odmítnout milionovou cenu může být paradoxně i terno. Velké peníze člověku obrátí život naruby, protože zpravidla neví co s nimi. Sen, který se stane realitou, už není snem. Takto vzato jsou podivíni ušetřeni procitnutí do drsného světa, kterému vládnou peníze. Takové nenápadné štěstí.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.