Neurony si povídají i bez synapsí

2. listopad 2009

Synapse je spojení výběžků dvou neuronů, prostřednictvím kterého se šíří nervové vzruchy. Nová studie ale ukazuje, že některé nervové buňky spolu mohou komunikovat i jiným způsobem.

Synapsi tvoří knoflíkové zakončení dlouhého výběžku neboli axonu jednoho neuronu, které se dotýká konce krátkého výběžku druhého neuronu. Do štěrbiny mezi oběma "knoflíky" se vylévají malá množství molekul neurotransmiterů, díky kterým se vzruch šíří z jednoho neuronu na druhý. Axony jsou obvykle dlouhé a hladké. Maďarští vědci si ale všimli, že v mozkové kůře lidí a laboratorních potkanů se vyskytují i jakési huňaté axony s mnoha bočními výběžky, které paří takzvaným interneuronům (neurogliaform cells, neurogliaform interneurons). Vědci zjistili, že tyto interneurony do mezibuněčného prostoru uvolňují velká množství neurotransmiteru kyseliny gama-aminomáselné (GABA). K uvolňování neurotransmiterů obvykle dochází na synapsích, ale v tomto případě z 50 míst, kde se neurotransmiter uvolňoval, odpovídalo synapsím jen 11.

Další experimenty ukázaly, že neurotransmiter stimuluje i takové interneurony, které se signalizující buňkou žádná synapse nespojuje. Vědci také zjistili, že rozvětvené axony interneuronů obsahují receptory, které dokážou vychytávat i velmi nízké koncentrace neurotransmiteru. Domnívají se proto, že některé interneurony se objedou i bez synapsí a prostřednictvím rozptýlených "oblaků" kyseliny gama-aminomáselné dokážou komunikovat jak mezi sebou, tak s ostatními typy buněk.

Výsledky studie zveřejnil časopis Nature.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.