Nesázela bych na to, že nové restrikce potrvají jen tři týdny, tvrdí ekonomka Nerudová

13. říjen 2020

V pondělí večer vláda oznámila podobu dalších opatření pro boj s koronavirovou pandemií, která se v České republice začíná vymykat kontrole. Platit mají do 3. listopadu. Hosté Speciálu Šárky Fenykové ale toto ujištění premiéra Andreje Babiše (ANO) neberou příliš vážně.

Čtěte také

„Skutečně nevíme, jestli tato opatření skončí 3. listopadu. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) hovořil o tom, že zřejmě dojde k prodloužení nouzového stavu,“ připomíná rektorka Mendelovy univerzity v Brně a členka nezávislé expertní platformy KoroNERV-20 Danuše Nerudová.

„Moc bych nesázela na to, že opatření budou jen tři týdny,“ dodává. S Nerudovou souhlasí i další host Speciálu, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Není to úplně důvěryhodné. Obávám se, že v Česku ten 3. listopad stačit nebude. Je to jen berlička, a do té doby máme vyhlášený nouzový stav,“ míní. Svou domněnku Prouza opírá o příklad Státu Izrael. Tam se lockdown pozitivně projevil až po třech týdnech.

Od jara nemáme žádná data

Podle ekonomky Nerudové by pro vládu mělo být klíčové snižování nejistoty v zemi. „Aby občané akceptovali a dodržovali opatření a na druhé straně se vysokou mírou nejistoty nedusila ekonomika.“

Čtěte také

K tomu je důležité sdílet data, jako to dělají okolní státy – například Německo, Rakousko nebo Slovensko, myslí si ekonomka.

„Na výzvu, aby data a modely byly veřejně přístupné, jsme jako nezávislá platforma nedostali žádnou odpověď. Informace sice zřejmě byly zveřejněny v nějakém utajeném režimu pro ministry, ale nebyly sděleny veřejnosti. To považuji za velký problém.“ 

Pořád nebyl zveřejněn strategický plán. Třeba v Irsku funguje pět úrovní opatření a je indikováno, která bude přijata na dalších 14 dní.
Danuše Nerudová

Nerudová totiž vnímá sdílení dat jako alfu a omegu důvěry mezi občany a vládou. „Lidé vědí, že se skutečně rozhoduje na základě nějakých dat a že rozhodnutí jsou opodstatněná,“ tvrdí.

Vláda pořád nevysvětluje

Podobně vidí situaci i komentátor serveru Seznam Zprávy Petr Holub. Vláda podle něj dost jasně nevysvětlila, proč od středy přistupuje k tak dramatickým opatřením.

Čtěte také

„Ministr zdravotnictví Prymula (za ANO) říkal, že vycházejí z nějakých aktuálních prognóz, ale nikdo je neviděl. A mluvil také o tom, že žáci základních škol jsou nebezpečnými přenašeči, přičemž některé studie z jiných zemí ukazují, že jimi nejsou.“

Pochybností je podle Holuba celá řada. Není vysvětlena ani tak elementární věc, jako nabídka lůžek v nemocnicích a do jaké míry hrozí jejich nedostatek.

Jasné výhledy chybí i Tomáši Prouzovi. Také on upozorňuje, že informace o možných scénářích žádá už od jara. Bez úspěchu. „V okolních státech to ale mají. Je jasně vidět, že se tady do toho vládě nechce nebo že to neumí. V Čechách je to pořád tahání z klobouku a opatrné testování, co vládě politicky projde a co by jí mohlo uškodit.“

Návrat do normálu nejdřív za rok

Opatření, která mají fungovat od středy, znovu tvrdě postihnou hlavně restaurace, hotely a penziony, soudí Nerudová. „To je obor, který bude potřebovat obrovskou injekci. Bavíme se zde o osudech konkrétních lidí. Vláda musí najít peníze na podporu malých a středních podnikatelů. To by měla být priorita,“ apeluje.

„Obávám se, že návrat do normálu uvidíme nejdřív v druhé půlce příštího roku,“ dodává Prouza.

Hosty byli:
Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity v Brně a členka nezávislé expertní platformy KoroNERV-20
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu
Petr Holub, komentátor serveru Seznam Zprávy

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu popisuje vyjednávání podpory pro gastronomické provozy. „Poslali jsme několik různých variant. Stává se nám, že od ministra (Karla) Havlíčka (za ANO) slyšíme, že něco udělá, ale o den později se dozvíme, že to úplně nejde. Pracujeme každý den s novými variantami, ale pevně věřím, že se to do pátku podaří dotáhnout.“

Majitelé restaurací a hospod už ale na rozdíl od jara, nemají žádné rezervy. „Pokud se nedomluvíme budou muset začít propouštět,“ varuje Prouza a vysvětluje, že ani přes léto se čísla nevrátila na loňskou úroveň. „Mnozí lidé začali šetřit a za poslední tři týdny si udělali vlastní lockdown – přestali chodit kamkoliv ven a utrácet.“

Poslechněte si audiozáznam celého Speciálu Šárky Fenykové.

Spustit audio

Související