Nepovažuji se za umělce, považuji se za dobrého řemeslníka, říká Marek Vašut

29. listopad 2018

Marek Vašut nemá rád pozlátko, ale vnímá ho jako součást své profese. „Komerce je částí umění. Většina kumštu je bez jakýchkoli iluzí šoubyznysem, s důrazem na druhou část toho slova,“ říká herec o své profesi.

„Většina herců jsou exekutivci. Nevymýšlejí si role, nepíší si vlastní hry. Považuji se sám za řemeslníka, v tom dobrém slova smyslu,“ dodává Vašut a poznamenává, že se cítí současně jako staromilský intelektuál.

Herec a dabér Marek Vašut absolvoval pražskou jazykovou základní školu v Ostrovní ulici. Po maturitě na gymnáziu Jana Nerudy pokračoval ve studiu a roku 1983 ukončil DAMU v Praze. Své první role hrál v Národním divadle v Brně, od roku 1985 do roku 1992 (s výjimkou let 1990–1991, kdy pobýval jako stipendista v Lee Strasberg Theatre and Film Institute v USA) vystupoval v Národním divadle v Praze. Po ukončení angažmá v ND odešel do svobodného povolání, podnikal v oblasti módy, herecky spolupracuje s televizí, zahraničními filmovými produkcemi, pražskými divadly a dabingem, moderuje společenské akce i televizní pořady. 

Hvězdná fruktifikace

K rychlým vzletům hvězd je skeptický a s vyjadřováním sobě vlastním situaci na české popkulturní herecké scéně komentuje: „V dnešní době člověk potřebuje víc štěstí než um hrát. Nejrůznější hvězdičky jsou šoubyznysem vyrobeny za účelem jejich marketizace a fruktifikace,“ uvádí herec, který proslul zejména svou rolí boxera Vildy Jakuba ve snímku Pěsti ve tmě.

„Hlavní je prodat feeling, náladu, být provokativním, brutálně originálním, ne umět zpívat nebo hrát,“ podotýká.

Nepovažuji se za umělce, považuji se za dobrého řemeslníka.
Marek Vašut

Prudentia a stáří

Herec několikrát mluví i o tom, jak na sobě cítí příznaky stáří. „Vnímám na sobě neochotu se učit a přijímat nové věci s nadšením jen proto, že jsou nové. Ať už na ulici, nebo na sjezdovce, protože si člověk umí představit, jak ošklivé je to pak v nemocnici. Je to osifikace myšlení a opatrnost. Prudentia a zdrženliost. Jsem dnes mnohem pomalejší a ve svých soudech opatrnější. Názory má každý idiot. To je to nejsnazší. Otázkou je, jsou-li relevantní,“ říká.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Markem Vašutem. Po neúspěšném  vzpomínání na název filmu, který herce zasáhl, opouští společně téma a vrhají se do osobního života herce a další konfrontace se stářím. Mimo jiné se dozvíte, proč host Osobnosti Plus vnímá konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem jako pravdu uprostřed.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související