Není hra jako hra

5. únor 2008

Hra je podle Slovníku spisovné češtiny "činnost konaná pro zábavu nebo osvěžení". To zní velmi jednoduše. Ovšem Český rozhlas Leonardo se na zdánlivě jednoduchá a obyčejná témata dívá očima vědy.

Hrají si děti, dospělí lidé, ale také zvířata. A to dokonce takové živočišné druhy, u kterých bychom to neočekávali. Hrající si kotě nebo gorilí mládě si dokážeme představit asi všichni. Ale věřili byste tomu, že hraví mohou být například i havrani?

V následujícím článku vám nabízíme záznamy rozhovorů, ve kterých se hrou zabývají odborníci z několika oborů. 29. února jsme do studia pozvali doc. Lenku Šulovou a bavili jsme se o hře lidské. Jak definuje hru psychologie? Co člověka nutí hrát si? Je pro lidi hra jen zdrojem zábavy, nebo můžeme hrou léčit a nebo diagnostikovat psychické problémy.

Když se řekne slovo hra, tak si všichni asi představíme něco zábavného, co se děje jen na oko, a co proto to nevyžaduje téměř žádnou zodpovědnost a podobné nepříjemnosti. Někdy můžeme mít dokonce i pocit, že hra je vlastně zbytečné plýtvání časem, který by bylo záhodno věnovat takzvaně pořádným věcem. Přitom hra je jedním z nejdůležitějších mechanismů, kterým se zejména savci připravují na svoje životní úlohy a možná také příčinou toho, proč právě my savci jsme, zatím tak evolučně úspěšnou skupinou. O významu hry v životě zvířat jsme hovořili v magazínu Natura z 31.1. s Markem Špinkou z Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze Uhříněvsi. U kterých živočišných skupin můžeme mluvit o hře?

Pokud hovoříme o hře, nesmíme zapomenout ani na fenomén dnešní doby. Hru počítačovou. Ve Třetí dimenzi jsme se počítačovým hrám věnovali už několikrát, naposledy ale z úplně jiné strany. Nešlo o technologie. Hlavním tématem pořadu byl vliv počítačových her na psychiku a socializaci jedince. Pátrali jsme po tom, zde hraní škodí dětem a čím. Zaměřili jsme se na vliv virtuální reality na psychiku a ptali jsme se, zda také televize nepřináší virtuální realitu svého druhu. Na otázky nám odpovídal dětský psycholog MUDr. Václav Mertin a sociolog Mgr. Petr Lupač.

autoři: mrk , Hana Staňková , Radka Matějíčková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.