Německo zřejmě čeká složité povolební jednání, analyzuje televize Deutsche Welle

23. srpen 2021

Oběma stranám současné německé vládní koalice by pět týdnů před parlamentními volbami odevzdalo svůj hlas stejné procento voličů. Průzkumu, který v neděli zveřejnil německý ústav INSA, se detailně věnuje web německé veřejnoprávní televize Deutsche Welle.

Zatímco křesťanskodemokratická unie CDU-CSU dřív vedená kancléřkou Angelou Merkelovou ztratila od 14. srpna tři procenta, sociálnědemokratická SPD si o dvě procenta polepšila. Oběma by teď svůj hlas odevzdalo shodně 22 procent voličů.

Čtěte také

Ostatní politické subjekty včetně třetích nejsilnějších Zelených jsou na tom prakticky stejně jako v dosavadních předvolebních průzkumech. Ten poslední jim zatím přisoudil podporu 17 procent.

Pokud by volby skutečně dopadly tak, jak naznačují dosavadní průzkumy, vítězové by zřejmě nebyli schopni sestavit vládu sami. Podle Deutsche Welle se proto dají očekávat poměrně náročná povolební vyjednávání.

Ať už volby dopadnou jakkoliv, je jasné, že budou pro zemi převratné, myslí si autor článku. Poprvé od roku 2005 se po nich totiž nestane kancléřkou Angela Merkelová. Kandidátem na post kancléře za CDU-CSU je teď 60letý Armin Laschet. Jeho největšími soupeři budou pravděpodobně Olaf Scholz ze sociální demokracie a Annalena Baerbocková ze Strany Zelených.

Nový Zeland a covid

Novozélandský systém protikoronavirových opatření začíná ukazovat slabiny, všímá si web britské veřejnoprávní BBC. Důvodem je podle odborníků mutace delta, která se šíří výrazně rychleji než předchozí varianty viru. Cílem tamní vlády ale i přesto zůstává covid-19 z ostrova kompletně odstranit.

Čtěte také

Nový Zéland registruje v posledních dnech značný nárůst počtu nově nakažených, připomíná britský list. Testy v zemi ale stále odhalí jen desítky nově pozitivních případů denně. Vláda se snaží jakákoli ohniska potlačit rychlými a přísnými uzávěrami. 

Začátkem srpna navíc novozélandská premiérka Jacinda Ardernová prodloužila uzávěru vnějších hranic země nejméně do konce roku. I díky těmto opatřením se na Novém Zélandu od vypuknutí pandemie prokazatelně nakazily jen 3 tisíce lidí a 26 jich zemřelo.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu.

autoři: Marek Jakšič , lup
Spustit audio

Související