Některé vozy automobilky Volkswagen čeká servis kvůli dieselgate

16. květen 2016

Pokud jste majitelem některého z modelů automobilky Volkswagen, možná vám brzy přijde dopis. V reakci na tzv. kauzu dieselgate koncern ode dneška začne svolávat do servisů první vozy se vznětovými motory, které dokážou obcházet měření emisí. Servisní zásah není pro majitele povinný a bude zdarma.

Co konkrétně se v servisu se svolávanými auty bude dít? „V podstatě se jedná o úpravy softwaru. Není to žádná složitá oprava, kde se vyndávají součástky, ale jde o nějakou práci s počítačem a u jednoho z modelů se také bude upravovat usměrňovač vzduchu,“ říká v Ranním Plusu Erich Handl, šéfredaktor odborného portálu Automakers.


Výzva se bude týkat celkově 58 000 automobilů značek Volkswagen, Audi a Seat a pak také 106 000 Škodovek. Erich Handl, šéfredaktor portálu Automakers

Podle informací koncernu Volkswagen by servis měl trvat 30 až 60 minut. Handl si myslí, že Češi o servis svých vozů zájem mít budou, i když není povinný. V Německu podobná svolávací akce probíhá už od února. Proč v Čechách začala až teď?

„To přesně není známo, proč jsou ostatní evropské země takhle pozadu za Německem. Já si myslím, že záleží na individuálních dohodách s místními autoritami – přeci jen německé úřady tlačily ten koncern trošku víc do kouta než naše,“ komentuje Handl.

Záznam rozhovoru se šéfredaktorem odborného portálu Automakers Erichem Handlem najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: msp , jpr
Spustit audio