Nejstarší známé železné šperky pocházejí z kosmu

7. září 2013

Samozřejmě tam nebyly vyrobeny, ale na jejich výrobu použili materiál, který byl kdysi součástí železitých meteoritů, tzv. sideritů.

Podle katarského profesora Thilo Rehrena, který pracuje na univerzitním archeologickém oddělení v Londýně, můžeme nejsnáze nalézt zbytky meteoritů na dvou místech na světě - v Antarktidě a v saharské poušti. Druhé naleziště meteoritů bylo již před pěti tisíci lety hojně navštěvováno egyptskými sběrači, kteří nalezenými kousky meteoritického železa zásobovali tehdejší egyptské řemeslníky a šperkaře.

Rehren a jeho tým archeologů zkoumal zejména náhrdelníky s železitými korálky z doby asi 3200 let před naším letopočtem a nalezené v egyptských hrobkách již v roce 1911. Tyto železité korálky ve formě tenkostěnných válců jsou vůbec nejstaršími šperky svého druhu na světě a pocházejí z doby, kdy ještě lidé vůbec nezvládali zpracování železných rud pomocí jejich tavení. Doba železná nastala až o 1500 let později. Bylo proto přirozené předpokládat, že tak staré šperky nepocházejí ze zpracování pozemských zdrojů železa, když příslušná tavící technologie ještě neexistovala. Nyní to však Rehrenův tým potvrdil.

Zmíněné staroegyptské železité korálky procházely už od dvacátých let mnoha různými testy, mimojiné pokusným tavením, které v nich prokázalo přítomnost kobaltu a niklu. Již vysoký percentuální obsah těchto prvků naznačoval, že jejich složení odpovídá složení železitých meteoritů. Dalšími aplikovanými laboratorními metodami byla elektronické mikroskopie a počítačové tomografie. Tak se dokonce vědcům podařilo odhalit v kouscích šperků konkrétní krystalickou strukturu - dlouhé železo-niklové krystaly, které jsou jednoznačně spojovány s železitými meteority.

Rehrenův tým nyní navíc na vzorky použil metodu neutronové radiografie. Mimojiné se tak podařilo v železitém materiálu odhalit atypicky výrazné množství germania. Germanium se však v takovém množství nemůže vyskytovat v železném produktu, který vznikne tavením rudy. Tím je tedy otázka po meteoritickém původu starých egyptských železitých šperků definitivně a kladně vyřešena. Více než 1500 let před začátkem doby železné tedy egyptští šperkaři vytepávali železné šperky z kousků meteoritů.

Zdroje: Popular Science, Phys.Org

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio