Nejsem rozmazlená diva, která potřebuje dům vytopený na 25 stupňů. Kvůli válce i planetě, říká pěvkyně Pecková

12. červenec 2022

Mezzosopranistka a herečka činohry Dagmar Pecková svůj život dělí mezi Německo, kde má rodinu, a Česko. Němci se prý snaží se svou historií vyrovnat, pokud to tedy vůbec jde. „Je to samozřejmě neomluvitelné a nedá se to omluvit ani tím, že Stalin dělal v podstatě úplně stejná zvěrstva – jen vyšel z 2. světové války jako vítěz. Náš výklad dějin se tomu pak přizpůsobil, a tak neustále posloucháme neomluvitelnost, co Němci prováděli,“ říká v pořadu Osobnost Plus.  

„Nemůžeme po dnešní generaci východních nebo západních Němců chtít, aby neustále žili v kolektivní vině,“ dodává s tím, že většina opravodvých viníků už přece není na světě.

Kde v této době brát řízné politiky?
Dagmar Pecková

Peckové obě děti vyrůstaly v Německu, takže dokáže posoudit, jak se tato chmurná národní historie propsala i do jejich vzdělání. „A Němci dělají opravdu hodně, aby byla jejich historie vysvětlena, aby se nějakým způsobem ten Hitler zpracoval,“ popisuje.

Opatrnost k Ukrajině?

Jakási opatrnost ke zbrojení je vidět ale i na německém postoji k válce na Ukrajině.

„Ona ta demilitarizace byla průšvih už po první světové válce – a dodnes jsou problémy na Středním východě jen kvůli tomu, jak se po první válce rozdělovala území. Tam je ,zakopaný pes‘. A jestliže je Německo opatrné, tak, samozřejmě, že je. Má za sebou tyto dějiny a řinčení zbraní,“ uvažuje.

Nemám problém si obléct dvoje ponožky a o svetr víc. Už jsem s tím začala.
Dagmar Pecková

Na Němce lidé, a hlavně Češi, podle Peckové nadávají, ať udělají cokoli. „Je ale jasné, že když tady byl levný plyn, tak se léty na něm vypěstovala závislost – ale nikdo netušil, co ten blázen v Rusku udělá,“ stýská si.

„Na Němce se ostatní dívají jako na militantní stát, ačkoli už jím dávno není, a že se vždy dlouho rozmýšlejí, jak a co s tím udělat. A když teď kolikrát vidím nálady lidí, co se bude dít, až nebude plyn, co se bude dít, až nebude energie… To jako bude nějaké povstání, revoluce? Co se s tím státem stane a co s těmi lidmi? Je to strašně složité a já se necítím povolána k tomu, abych kritizovala německou vládu, že dělá to nebo ono.“

Čtěte také

O přístupu Německa k pomoci Ukrajině se prý už slangově říká „Scholzovat“, tedy dávat jakési plané sliby.

„Já vím – není to řízek, který by tu situaci rozsekl, to je pravda. To si myslím, že i ta Merkelová měla víc této energie. Ale jak říkám – kde brát v této době ty řízné politiky,“ ptá se Pecková.

Navíc si podle Peckové nemáme myslet, že u našich západních sousedů panuje nějaký všeobecný obdiv k bývalé kancléřce.

„Samozřejmě, že když si v roce 2015 stoupla před národ a do mikrofonu řekla: ,My to zvládneme‘ – tak co taky tenkrát mohla říct? A oni to zvládli. Osobně si Merkelové velmi vážím, to musím říct na rovinu. Samozřejmě, že udělala chyby, ale kdo je nedělá? Ale když si vezmu celé její období, tak ty její vlády byly úspěšné.“

Klidně si vezmu druhé ponožky

Válka na Ukrajině bude pro celou Evropu také znamenat jisté uskromnění. Mezzosopranistka je připravena šetřit – také s tím už i začala.

„Tady všichni nadávají, že je drahý benzin i nafta. Co jsem udělala já? Začala jsem po Praze jezdit městskou dopravou. Auto beru do města zcela výjimečně a používám ho pro spojení jen mezi městy nebo když jedu domů.“

Nejsem rozmazlená diva, která potřebuje mít vytopený barák na 25 stupňů.
Dagmar Pecková

„V Německu jsem dlouho navyklá používat vlaky ICE, kterými jezdím dlouhé vzdálenosti mezi různými městy… a jsem tam dřív než autem. A jestli si mám obléct dvoje ponožky a o svetr víc, uskromnit se – už jsem s tím začala a opravdu s tím nemám problém.“

„Nejsem rozmazlená diva, která potřebuje mít vytopený barák na 25 stupňů. Prostě to není nutné – nejen kvůli té válce. Musíme si uvědomit, že energie bude čím dál míň a pokud s naší planetou opravdu chceme něco provést, tak musíme začít každý u sebe – ať jsme diva nebo nejsme,“ uzavírá Dagmar Pecková.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu. Dozvíte se mj. to, proč zpívá na pietním koncertu věnovaného vzpomínce na definitivní likvidaci tzv. Terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Birkenau.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.