Nejhůř se kreslí Mirek Dušín. Je to kladný hrdina a musí mít kultivovaný obličej, popisuje ilustrátor Rychlých šípů a hudebník Čermák

21. únor 2023

„Rychlé šípy znám už od svých sedmi let, tedy někdy od roku 1947, ale to ještě vycházely ,postaru‘. Už tenkrát jsem je hltal a tyto už odrbané časopisy mám schované dodnes,“ popisuje kreslíř a hudebník Marko Čermák, který oslavil už 83. narozeniny. Je legendou trampingu, hráčem na pětistrunné banjo, zakládajícím členem skupiny Greenhorns a dodnes hraje se skupinou Paběrky.

„Nejhůř se kreslí Mirek Dušín, protože musí mít kultivovaný výraz v obličeji. Je to stejné, jako když má výtvarník, malíř a grafik nakreslit malé dítě. Starý člověk se kreslí mnohem lépe, protože má charakteristické nějaké rysy. Když dělám Bratrstvo kočičí pracky, nemám s obličeji žádný problém, ale speciálně Mirek Dušín se dělá hůř,“ popisuje s tím, že Rychlé šípy osobně bere jako pohádku.

Protože tahle doba je tak příšerná s tím vším, co se děje, tak lidé zas milují Rychlé šípy.

A ilustruje je rád, protože považuje kladného hrdinu Mirka Dušína za postavu, kterou má smysl v lecčem napodobovat.

Čtěte také

„To napodobování je důležité, protože děti – a týká se to například i lyžování – napodobují to, co se jim předvede. A když v nich z Dušína zůstane nějaký ten zlomek, nemůže to být na škodu, a to i když jde o pohádku.“

„Dnes se k Rychlým šípům upírají víc než dřív i dospělí – proto po mně chtějí, abych je často kreslil. Protože tahle doba je tak příšerná s tím vším, co se děje, že lidé opravdu jdou za tou pohádkou v podobě Rychlých šípů,“ říká ilustrátor, kterého si už před 55 lety vybral jako pokračovatele tradice sám Jaroslav Foglar.

Marko Čermák je ale také možná jeden z posledních romantiků. Stejně totiž nazval jednu ze svých hudebních nahrávek, když stál u zrodu legendární skupiny Greenhorns. Dnes hraje převážně americké lidové písně s partou hudebníků z trampské osady nazvanou Paběrky. 

„Paběrky proto, že jsme se dali dohromady někdy kolem roku 1965 z odpadlíků, kterým se původní osady rozpadly. A hrajeme dodnes.“

Čtěte také

I ve svých 83 letech jezdí trampovat pod stan. „Kolem Vánoc bylo sedm stupňů pod nulou a spali jsme venku, jen pod přístřeškem, hráli koledy pod rozsvíceným stromečkem – prostě paráda,“ vzpomíná.

„A jestli je tramping prospěšný zdraví? Záleží na tom, jak se provozuje. Když hodiny ohně převažují nad hodinami nad pípou, tak je to v pořádku. Když je to opačně, je to špatně,“ uzavírá.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Petra Viziny.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související