Nejhorší na tom je, že Putin bude vždy nějakou válku potřebovat, myslí si herečka Marianna Arzumanova

23. únor 2022

„Tady vždy byl papež a král, což asi založilo nějaké základy demokracie. Ale v Rusku vždy naopak církev slouží carovi, což je myslím ten imperiální komplex, který Rusko má, stále zůstává a nic se v tom nemění. A dá se říct, že jsou Rusové otroci? Ano, a potřebují silnou ruku,“ říká režisérka a herečka Marianna Arzumanova, která už na úsvitu Putinovy moci Rusko opustila a dnes má v Praze své Divadlo MA.

„Možná, že kdyby se v době Borise Jelcina moc rozdělila mezi gubernie, vždyť Amerika je stejně veliká a má své státy se svými konstitucemi… Ale problém Ruska je v tom, že v Rusku konstituce nefunguje,“ dodává v pořadu Hovory.

Nejhorší na tom je, že Putin bude nějakou válku potřebovat vždy.
Marianna Arzumanova

Herečka až do nedávna říkala, že Rusko, kde vystudovala akademii divadelního umění a pak hrála v moskevských divadlech, miluje, ale nerespektuje.

Čtěte také

„Teď v pondělí, když jsem slyšela projev Putina, tak jsem dětem řekla, že začíná válka. Dlouho jsme si o tom povídali, připomínali dějiny a tak dál, a pak jsem si najednou řekla, že já už vlastně k Rusku nemám ani respekt – a už dávno ani lásku.“

„Přivezla jsem si kousíček kultury – a i když nemám ani kapku ruské krve, nicméně jsem člověk, který v ruské kultuře vyrostl, mluvím rusky, psala jsem rusky, a samozřejmě z té kultury jsem vyšla,“ vzpomíná.

Putin válku potřebuje

„Nejhorší na tom je, že Putin bude nějakou válku potřebovat vždy. Ten stát bude také nějakou tu válku potřebovat – obzvlášť, když má nějaké problémy, tak potřebuje strachem držet celý svět. Otázka je, kde jsou ty hranice a jak na to zareaguje západní společnost,“ uvažuje Marianna Arzumanova.

Někteří Rusové rovnou řeknou, že mají strach.
Marianna Arzumanova

Do Česka přitom sama odešla někdy kolem roku 2000. „Mně to tehdy bylo úplně jasné – nevím, jestli to samé ale bylo jasné lidem kolem.“ Bylo to v době, kdy ještě ani neuvažovala o dětech, ale věděla, že nechce, aby její děti šly do války a válčily za Rusko. 

Čtěte také

S přáteli a spolužáky z Ruska v kontaktu je, ale ne se všemi si dnes ještě rozumí. „Nevím čím to je, ale možná tím, že tam musejí přežívat, možná, že nemají nadhled, možná je to tím, že nemají akademické vzdělání nebo je nenapadají paralely z historie. Nevím, a je to pro mne dost bolestivé téma,“ přiznává.

„Komunikace s některými ale probíhá velmi povrchně, protože se naše politické názory rozešly už dávno. Nechci říct, že je to tak se všemi, ale většinou je to spíš formální.“

Je to autocenzura, nebo strach? „Rozhodně obojí. Ale přátelé z gymnázia, které bylo tehdy možná nejlepší a absolventi jsou po celém světě – tak s nimi mám společnou řeč. Ti rovnou řeknou, že mají strach. Jiní třeba strach nemají, ale zase jim berou děti během toho, kdy oni manifestují,“ popisuje.

Marianna Arzumanova

„V Rusku jsou už dávno naprosto zřetelné všechny principy diktatury. Otázka je, jestli to lidé vidí, nebo jestli to vidět nechtějí. Protože Putin vytvořil řežím, kde si spousty lidí uplatil – třeba všichni v Moskvě mají dobré platy, funguje tam plno technických novinek, které za Sovětského svazu nebyly, to ano… A některým to k životu úplně stačí.“

Když Marianna Arzumanova z Ruska odjížděla, Vladimir Putin teprve ukazoval svou moc. „Tehdy to lidi nepochopili, teď je to jasné. Funguje tam mechanismus totální manipulace médií, neexistuje svoboda, ani svoboda slova. Teď je jasné, že tak dokáže jednoduše s lidmi manipulovat,“ uzavírá.

Celé Hovory Davida Šťáhlavského najdete v audiozáznamu.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související