Nejhorší je, když budeme v Evropě uraženě mlčet, vzkazuje Mogheriniové europoslanec

20. listopad 2015

Zraněná noha českého ministra zahraničí, ale i to, že někteří čeští politici dávají automaticky do jedné skupiny uprchlíky, islám a terorismus. To jsou důvody, proč šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová nečekaně zrušila svoji včerejší návštěvu Prahy.

Zatímco oficiální verze českého ministerstva se odvolává na indispozici Lubomíra Zaorálka, diplomatické zdroje Českému rozhlasu řekly, že Mogheriniové se nechtělo do Česka také kvůli vyjádření některých politiků na adresu uprchlíků.

„Doufám, že důvodem zrušení návštěvy je opravu zdravotní indispozice českého ministra zahraniční,“ uvedl v Dnešním Plusu europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Pokud jsou ale důvodem výroky například prezidenta Zemana, tak je to „velmi smutné,“ řekl politik. „V rámci Evropy se máme bavit, vyjadřovat různá stanoviska, a ne se odmítat spolu bavit.“

Pospíšil doufá, že tento krok nenaznačuje nové dvojí dělení Evropy na staré, významné země a ty, které vstoupily do EU až po pádu železných opon.

„Vyděsil mě včera návrh Nizozemska, že by měly staré země zůstat v rámci Schengenu, a ty ostatní by měly odejít,“ dodal Pospíšil.

Ten tvrdí, že začíná cítit dělení Evropy. „A bojím se, aby v důsledku uprchlické krize nebyla jednota Evropy narušena.“

„To, že Miloš Zeman vyjadřuje obavy většiny obyvatelstva, bohužel extrémním způsobem, a že zneužívá státní svátek ke své politické prezentaci, je jedna věc, ale přesto s Českou republikou zahraniční partneři jednají,“ upozornil europoslanec.

Podle něj Zemanovy dřívější výroky byly mnohem extrémnější než ty, které řekl na adresu uprchlíků. „Třeba zpochybňování ukrajinské krize a toho, že Rusko porušilo mezinárodní právo, když zabralo Krym.“

„Naopak, paní Mogheriniová měla přijet, měla odmítnout výroky českého prezidenta a vyjádřit svůj názor. Nejhorší je, když spolu nebudeme komunikovat, ale budeme jen uraženě mlčet,“ vzkázal Evropě Jiří Pospíšil.

autoři: msp , oci
Spustit audio