Nechemický útok na baktérie

8. březen 2013

Obvykle ničíme baktérie pomocí chemické dezinfekce nebo ultrafialových paprsků. Příroda nám však nabídla patent na ničení baktérií, který funguje na ryze mechanické bázi. Řešení se nachází na povrchu křídel hmyzu - konkrétně cikád.

Zprávu o tomto pozoruhodném objevu přinesl tým vědců z Austrálie a Španělska. Ve svém článku pro časopis Biophysical Journal vědci uvedli , že jeden druh cikád, žijících v Austrálii (Clanger cicada), má na povrchu svých křídel rozmístěno množství drobných nanoskopických vrcholků či hrbolků. Prakticky se tam nachází jeden drobný hrbolek vedle druhého. Některé baktérie, které se dostanou na povrch takového křídla, dlouho nepřežijí styk s těmito nanovrcholky. Díky jejich kontaktu a vzájemnému pohybu dojde k tomu, že tyto baktérie prodělají řadu nucených natažení, smrštění a protržení. Nanovrcholky je prostě velmi rychle roztrhají na kousky a tím i usmrtí.

Podle všeho jde o první biomateriál, který likviduje baktérie nikoliv prostřednictvím biochemické či biologické reakce, ale čistě mechanickým způsobem. Výzkumníci průběh likvidace sledovali v celém rozsahu pevnosti bakteriálních membrán, když tuto pevnost postupně zmenšovali pomocí mikrovln. Nanovrcholky membrány baktérií však přímo nepropichují, nejsou totiž ostré jako jehly. Místo toho je namáhají, natahují a stlačují, stejně jako kdybychom totéž dělali například s obyčejným balonkem. Postupně tak dojde k rozrušení či roztržení struktury méně pevných membrán a baktérie tak ztrácejí svoji celistvost.

Zvětšený povrch křídla cikády (P. claripennis)

Vědci předpokládají, že tento princip najde své využití jak v nemocnicích a na lékařských pracovištích, tak i ve veřejných prostorách či v domácnostech, kde je nutno bojovat proti baktériím a dezinfikovat různé plochy. Vyhneme se tak nutnosti nasazení často agresivních dezinfekčních chemikálií.


Zdroje: PhysOrg, Popular Science, Clanger Cicada

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio