Neandrtálci pohřbívali své mrtvé

26. prosinec 2013

V Evropě byli zemřelí pohřbíváni ještě před příchodem anatomicky moderních lidí. Vyplývá to z 13 let dlouhého archeologického výzkumu.

V roce 1908 byl v jeskyni La Chapelle-aux-Saints v jihozápadní Francii objeven hrob s výborně zachovanými kostmi neandrtálce. To, že šlo o záměrný pohřeb, však pozdější vědci zpochybňovali s tím, že jde o špatnou interpretaci nálezu. Otázku, zda neandrtálci pohřbívali své mrtvé, anebo zda se tento zvyk v Evropě objevil až s příchodem anatomicky moderních lidí, se nyní zřejmě podařilo vyřešit.

V roce 1999 mezinárodní tým archeologů zahájil výzkum sedmi neandrtálských jeskyní ve stejné oblasti. Při vykopávkách, které skončily v loňském roce, objevili ostatky dvou dětí a jednoho dospělého neandrtálce. Geologická analýza místa nálezu ukázala, že kosti byly uloženy do jámy, která nebyla přirozenou součástí jeskyně, ale kterou vyhloubili lidé. Vědci také podrobili novému zkoumání kosti nalezené v roce 1908. Ve srovnání s kostmi bizona a soba ze stejného naleziště byly méně poškozené a jejich povrch nejevil známky toho, že by byl vystaven vlivům podnebí či zubům mrchožravých zvířat.

Relativně nedotčený stav těchto 50 000 let starých ostatků naznačuje, že těla byla brzy po smrti záměrně pohřbena. Zda pouze z praktických důvodů či jako součást rituálu, netušíme. Je to ale silný důkaz ve prospěch teorie, že neandrtálci skutečně pohřbívali své zemřelé bližní.

Zdroj: PNAS, New York University

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio