Natahovací svalový protein

15. únor 2012
Monitor

Protein myomesin se dokáže natáhnout jako guma. Podle vědců za to vděčí struktuře, která připomíná korálky na niti.

Hlavními aktéry svalových stahů jsou proteiny aktin a myosin. Myosin funguje jako buněčný motor, který svým posuvem po vláknech aktinu zkracuje celý sval. Na kontrakcích se však podílejí i svalové proteiny, které mají funkci molekulárních pružin. Patří mezi ně obrovský titin, který se svou délkou 1,2 mikrometru vyrovná bakteriím, nebo výjimečně elastický myomesin. Vědci z Evropské molekulárně biologické laboratoře (EMBL) zjistili, že molekuly myomesinu se mohou natáhnout až na 2,5 násobek své klidové délky.

Struktura myomesinu. Fialově jsou vyznačeny imunoglobuliniové domény, zeleně alfa-helixy.

Extrémní elasticita je podle vědců dána strukturou myomesinu. Jeho molekuly připomínají korálky navlečené na niti – pouze s tím rozdílem, že korálky tvoří imunoglobulinové domény a nit mezi nimi představují šroubovice označované jako alfa-helix. V tahu se šroubovice roztáhne, zatímco imunoglobulinové „korálky“ si zachovávají svůj tvar. Jakmile tah povolí, vrátí se závity šroubovice zpět do původního stavu. Mechanismus, kterým se natahují molekuly myomesinu, podle vědců zatím nebyl pozorován u žádného jiného elastického proteinu.

Zdroj: PLoS Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.