Našel se chybějící dinosaurus

12. listopad 2009

Vědci představili chybějící článek mezi malými prvními dinosaury a jejich obrovskými býložravými následníky.

Vůbec první dinosauři byla nevelká zvířata, která se stejně jako pozdější draví dinosauři pohybovala po dvou nohách (bipedalismus). Z fosilních záznamů ale známe také obrovské býložravé sauropody, kteří dosahovali délky 60 metrů a kráčeli po všech čtyřech končetinách (kvadrupedalismus). Mezi obrovskými sauropody a vůbec prvními dinosaury existovala evoluční mezera, kterou teď zaplnil nově objevený druh.

Paleontologové z Witswatersrandské univerzity v Johannesburgu objevili částečně zachovalou kostru, která je stará asi 200 milionů let, ve spodnokřídovém souvrství Elliot v Jižní Africe. Dinosaurus Aardonyx celestae byl býložravý a dorůstal výšky 1,7 metru. Pohyboval se po zadních končetinách, ale podle anatomie kostí se zdá, že byl schopný chodit také po čtyřech - což znamená, že bipední byl pravděpodobně jen částečně.

Z hlediska anatomie je tedy Aardonyx přechodným stadiem mezi primárně dvounohými prvními dinosaury a čtyřnohými sauropody. Na to, aby byl předkem sauropodů, ale žil příliš pozdě. Ve své době byl Aardonyx jakousi živou fosilií, protože sauropodi existovali už od konce triasu před 210 miliony let. K přechodu od bipedalismu ke kvadrupedalismu proto muselo dojít ještě dříve.

Logo

Zdroj: Proceedings of the Royal Society B, BBC News

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio